14 Kasım Dünya Diyabet Günü'dür. Bütün dünyada 14 Kasım’da, diyabet farkındalığı yaratmak, diyabetin sorunlarını konuşmak, diyabet gibi bir sosyal hastalığı gündeme taşımak amaçlanmıştır.
Günümüzde, bütün dünyada 422 milyon insan diyabet hastasıdır. Ülkemizde tahminen 10 milyon diyabetli vardır. Avrupa'da en çok diyabet hastalığının görüldüğü ülkeyiz.
Diyabet, iyi tedavi olmaz ise, ortaya çıkaracağı komplikasyon dediğimiz sağlık problemleriyle, insan ömrünü kısaltan, yarattığı sağlık problemleriyle yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Dünyada en çok körlüğe neden olan hastalık diyabettir. Kontrolsüz diyabette göz dibine kanamalar olur ve görme fonksiyonu azalır.
Yine iyi tedavi edilmemiş diyabet hastalığında; böbrek yetmezliği ortaya çıkar, hastalar diyalize bağımlı olabilir, zor bir durum ortaya çıkar.
Diyabet tedavisi iyi olmaz ise kalp damar hastalıkları, kalp krizi, inme( felç)  gibi hastalıklara yol açabilir.
Diyabetlide, cilt enfeksiyonları mantar hastalığı ve deride yaralar, en çok rastlanılan bir durumdur.
Hareketsiz bir yaşamı olan şişman, ailesinde diyabet hastalığı olan, doğumda kilolu olarak doğmuş, kötü beslenen bireylerde diyabet ihtimali yüksektir.
Onun için herkesin yılda bir kez kan şekeri baktırmasını öneriyoruz. Yukarıda saydığımız şartları taşıyanların şeker yükleme testi yaptırması, tokluk şekeri ( yani yemekten 2 saat sonra ölçülen kan şekeri ) ölçtürmeleri teşhis konulması açısından faydalıdır.
Çok su içen, ağız kuruması olan, iştahı çok olan, halsizliği olan, çok idrara giden, kilolu bireylerin mutlaka şekerden, diyabetten şüphelenmesi gerekir.
Bu yıl IDF (Uluslarası Diyabet Federasyonu) Dünya Diyabet Günü temasını diyabetlinin mutluluğu olarak seçti. Diyabetli, sürekli kan şekeri takibini yapmak zorunda olduğu için stres altındadır yine acaba diyabet, benim geleceğime zarar verebilir mi kaygısı içindedir, onun için bu yıl diyabetliyi rahatlatmak, onun kaygılarını gidermek ve mutluluğu-iyiliği  için çaba göstermek, bu yılın teması olmuştur.
2024-2025 yıllarında diyabetlilerin en büyük dileği,sensör adı verilen kan şekeri takip cihazlarının SGK tarafından geri ödeme listesine alınmasıdır. Her seferinde parmaklarını delerek kan şekerine bakmak zorunda olan diyabetlilerin bu çilelerinin çözümü sensör  ile mümkündür. Bu sorunlarına eğilinileceği umuduyla tüm diyabetliler idarecilerden- TBMM’den bir müjde bekliyor.
Diyabet, sıradan bir sağlık sorunu değil, hızla artan dünya çapında bir sosyal problemdir.