Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
Profesyonel balıkçıları ve tüketiciyi kaygılandıran kıtlık neyse ki kısa sürdü ve palamut yeniden kendini göstermeye başladı. O denli çok yakalanıyor ki tekne ağlarından taşıyor. Karadeniz’de 1 kilogramlık palamudun tanesi 75 TL’ye kadar düştü. Sezon başı Çingene palamudu ve orta boy 100-125 TL arasında satılıyordu. Yağlanan iri balık ucuz fiyatı ve görünümü ile müşteriyi çekiyor. Yıllardır bu sezon kadar çok yakalanmadığı belirtiliyor.
Bir şişe damacana su fiyatının 100-150 TL arasında değiştiği dikkate alınırsa, 75 TL’lik gariban balığı sudan ucuz. Bolluğun havanın ve deniz suyunun soğumasından ötürü yılbaşına değin süreceği belirtiliyor. Deneyimli balıkçıların sezon başı “palamutta bereket” öngörüsü de gerçekleşmiş oldu. Tabii onlar yıllarını balıkçılıkla geçirmiş son derece deneyimli deniz emekçileri.
Torik boyutuna ulaşan palamut, cep yakan fiyatından dolayı evine kırmızı et almakta zorlanan dar ve sabit gelirlinin, yoksulun protein gereksinimini karşılıyor. Bir değil, üç dört tane birden alıyorlar. Öylesine bol ki kış ayları için tuzlaması yapılıyor, lakerdeler kuruluyor. Karadeniz’deki palamut bereketinin büyük kentlere de yansıması, fiyatının düşmesi bekleniyor.
Çinekop, sarı kanat, lüfer, barbun, kıraça ve mezgit de bu sezon ağları dolduruyor. Denizlerin prensi olarak tanımlanan lüferde belirgin şekilde artış var. Geçen sezonlarda lüfer tadımlık yakalanabiliyordu, pahalı fiyatından yanına yaklaşılmıyordu. Çinekop 200-250 TL, sarı kanat ve lüfer 300-500 TL arasında, olta mezgidi 250, nar gibi kırmızı iri barbun 200-250 TL, kıraça 150-250 TL arasında müşteri bekliyor. Bu fiyatlara bakıldığında en uygunu, her keseye hitap edeni palamut.
Karadeniz’le özdeşleşen hamsi havaların soğumasına karşın hala kendini göstermedi. Deneyimli balıkçıların vurguladığı gibi hamsi bu sezon yüz güldürmeyecek gibi. Bir zamanlar Karadeniz’den hamsi fışkırır, kamyonlar kasalar dolusu hamsiyi birbirleriyle yarışarak saatli Ankara, İstanbul ve diğer kentlere taşırdı.
Karadeniz hamsisinin yatağı Ünye, Fatsa, Görele, Terme, Perşembe, Yakakent, Gerze, Sinop, Samsun Giresun, Ordu ve Rize’deki balıkçı tezgahlarında yokluktan Marmara hamsisi satılıyor. Lakin yavan tadı ile Karadeniz’de avlanan hamsinin yerini kesinlikle dolduramıyor. Umutlar havanın ve deniz suyunun daha da soğumasına kaldı.
Bu sezon palamut yüz güldürüyor, hamsi üzüyor...
Palamut sudan ucuz
Şükrü Karaman
Yorumlar