Siyasi irade kamuoyunda oluşan yoğun tepkiler üzerine çalışan emekliye de 5 bin TL Cumhuriyet ikramiyesi ödenmesi kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekim ayı başında çalışmayan 12 milyon 200 bin emekliye 5 bin TL ödeneceği, çalışan emeklinin bundan yoksun bırakılacağına ilişkin açıklaması doğal olarak hoşnutsuzluk yaratmıştı.
Aradan geçen iki aylık süreçte kamuoyunda yakınmaların artması, medyanın her gün ikramiye eşitsizliğini haber yapması sonunda iktidara geri adım attırdı. Aslında olması gereken de buydu. Aynı süre çalışan ve aynı tutarda prim ödeyenlerden bir grup ikramiyeden yararlanırken, diğerlerinin salt çalıştığı gerekçesiyle kapsam dışı bırakılması, büyük haksızlıktı.
Tabii bu kararda 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler, önemli rol oynadı. AKP iktidarı, emeklinin öfkesinden çekinmiş olmalı ki kapsam dışı bırakılanlara da ödeme yapılmasını benimsedi.
Aylığı yetmediğinden ve başka ek geliri olmadığından çalışmak zorunda eli öpülesi emekliler... Belli yaşa gelmiş, evde ailesiyle gününü geçirmek isteyen gariban insanlar, zorunlu olarak ikinci işte çalışıyor. Hal böyle iken onlara 5 bin TL ikramiye ödememek adil değildi. Sonunda eşitsizlik giderildi.
Çalışan 4 milyon 680 bin emekliye 5 bin TL ödenmesine ilişkin düzenleme torba yasa teklifi içine eklenerek Meclis’e sunuldu. Teklifin yasalaşması ile çalışan emekliye toplam 23.4 milyar TL tutarında ikramiye ödenecek. Emekli teklifin bir an önce yasalaşarak 5 bin TL’yi almayı sabırsızlıkla bekliyor.
Açlık sınırının 14 bin 25 TL’ye ulaştığı günümüzde 6 milyon emekli 7.500 lira aylıkla geçinmeye çalışıyor. Temmuz ayında güdük yüzde 25 zam karşısında neye uğradığını şaşıran gariban kitle, yılbaşında aylıklara yansıtılacak artışı gözlemeye başladı.
Zam sağanağından hayat emekli için yaşanmaz boyuta ulaştı. Şaka değil, 7.500 lira aylıkla bir ay geçin geçinebilirsen. Ödenecek 5 bin TL ikramiye bir oranda can suyu sağlayabilir onlara. Çalışmayan emekli aldığı ikramiye ile bir ölçüde yarasını sarmaya çalıştı. Asıl aylıkların hatırı sayılır oranda artırılması gerekiyor rahat nefes alabilmeleri için.
Türkiye Emekliler Derneği’nin (TÜED) yaptığı araştırmaya göre 17 milyona yakın emeklinin yüzde 23.4’ü kirada oturuyor ve yüzde 35’i de hala sobalı evde yaşıyor. Beş yılda kiralar yüzde bin oranında artarken, emekli aylıkları yüzde 355.19 oranında zamlandı.
Odun ve kira fiyatlarının fahiş oranda arttığı dikkate alınırsa; 7.500 lira alan emeklinin ayakta durması çok zor. Bu acı gerçekler doğrultusunda aylığı son derece düşük olan emekliye kira ve yakacak yardımı yapılması kaçınılmaz. Emeklinin zorlu kış koşullarında büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağı şimdiden belli. Kendi evinde oturan emekli de eli kulağında olan elektrik ve doğalgaz zammı karşısında oldukça zorlanacak. Aylıklarının büyük bölümü ısınmaya gidecek.
Onların tek isteği yaşamlarının sonbaharlarında insanca yaşanabilir aylığa kavuşmak. Çok şey mi istiyorlar bu hayat pahalılığında? Kesinlikle hayır ve son derece insancıl talepler...
Hak yerini buldu...
Şükrü Karaman
Yorumlar