Dini bayramlar dayanışmanın, dostluğun, kardeşliğin ve barışın simgesidir.
Ne denli hüzünlü, yaslı olsa da bayramların çok ayrı yeri vardır toplumumuzda. Bundan ötürü geleneğine sahip çıkar, kutlamayı, yardımlaşmayı ihmal etmez insanlarımız.
6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde on binlerce canı yaşamdan koparan, evleri ve işyerlerini toprağa gömen depremin acısı ile Kurban Bayramı’na giriyor ülke. Şeker Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda da gönülleriyle ve yardımlarıyla acılı insanın yanında olacak Türkiye. Kolay atlatılacak, travması uzun yıllar sürecek doğal afeti yaşadık hep birlikte.
Gönlü zengin Türk insanı acısını içine gömer, ötelemez bayramın gereklerini yerine getirmeyi ve yardımlaşmayı. Hayat devam ediyor. Acımızı, yasımızı yüreğimize gömerek bayrama hazırlandı insanlar maddi olanakları çerçevesinde .Evlerde bayram hazırlığı tamamlandı, el öpmeye gelecek çocuklar için harçlıkları bir kenara saklandı bile.
Kuşkusuz bayramı en çok bekleyen çocuklardır. Büyüklerinin elini öperek cebine koyacağı harçlığın düşünü kurarlar günler öncesinden. Onların dünyası çok farklıdır. Hepimiz o dünyayı, sevinci yaşamadık mı? Aile büyüklerinin kimi hüzünlenir, sevdiklerinden ayrı olmanın burukluğunu yaşar, gizliden gözyaşını akıtır.
Kiminin evinde eşe, dosta, yoksula, el öpmeye gelen çocuklara bayram harçlığı verilir, misafirlere çikolata, şeker, lokum ikram edilir. Kesilen kurban etleriyle yoksullar sevindirilir.
Kiminin evinde de mütevazı bütçeyle hazırlanan tatlılar, börekler konukları bekler. Kimilerince sevinçle, coşkuyla, kimilerince hüzünle kutlansa da varsılıyla, yoksuluyla, dayanışmasıyla, küslerin barışmasına aracılık etmesiyle bayramlar toplumun ortak değeri, çimentosudur.
Zor günlerden geçen ülke, dayanışma, yardımlaşma ve sağlam temeller üzerine kurulu yapısından ötürü dimdik ayaktadır. Eğer içten, dıştan gelen tehdit ve saldırılara karşın yıkılmıyorsa nedeni temelinin sevgi, saygı ve hoşgöründen oluşmasıdır.
İşte böyledir dini bayramlar, bir yanda sevdiklerinizle olmanın sevincini, mutluluğunu yaşarken, diğer yanda da yitirdiklerinizin acısını içinize atarak gizlemeye çalışırsınız.
Bayramların belki de en önemli özelliği, küslerin barışması, düşmanlıkların ortadan kaldırılmasıdır. Dini bayramların bu temel özelliği ile Türkiye, dünyada çok farklı konuma sahiptir. Ancak üzücü olan bayramların 9 gün gibi çok uzun tatillere dönüşmesi. Dünyanın hiçbir yanında bayramlarında bu denli uzun tatil yapan ülke yok. Yani bayramlar adeta dinlenceye dönüştü.
Kurban Bayramınızı kutlar esenlik ve mutluluklar dilerim...
Birbirinizi kırmayın, incitmeyin, üzmeyin, çok tamah olmayın, yoksula yardımınızı esirgemeyin. Dünya malı dünyada kalıyor. Geride bırakacağınız tek olumlu eser, adınız ve onurlu geçmişiniz. Gerisi boş...
Bayramlar insanlığın temelidir...
Şükrü Karaman
Yorumlar