Kalp krizi ve inmeden dolayı gerçekleşen ölümlerin son günlerde artması, koronaya karşı yaptırılan aşıları sorgulanır hale getirdi.
Aralarında gençlerin çoğunlukta olduğu kalp krizi veya inme ölümlerine ilişkin “korona aşıları ölümleri tetikliyor” gibi bilimselliği kanıtlanamayan, doğruluğu kuşkulu şehir efsanesi söylemler toplumda iyiden iyiye yaygınlaştı. Bilim insanları ile hekimlerin yalanlamasına karşın çağın vebasına karşı tek kurtarıcı olan aşılar, kalp krizi ölümlerinin nedeni olarak gösterilmeye çalışılıyor.
Hatırlayın, çok değil, iki yıl önce milyonlarca can alan virüse karşı dünya umarsız kalmış, bilimsel arayışlar yoğunlaşmıştı. Uzun emekler sonucu üretilen mrNA aşıları salgının dinmesini sağlamıştı. Yaşamsal önlemlerin ıskalamasından ötürü korona hala ölümlere yol açsa da o azılı salgın dönemi aşılar sayesinde atlatıldı. Hal böyle iken kalp krizi ve inme ölümlerini gerçekçi olmayan şekilde aşılara bağlamak abesle iştigal etmekten başka bir şey değil.
Hekimler toplumun belirli bölümü tarafından kabul gören bu anlayışı yaptıkları bilimsel açıklamalarla çürütüyor. O hekimlerden biri de Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan.
Kovid-19 aşılarının yoğun bakım ve ağır hastalık riskini önemli ölçüde azalttığını vurgulayan Turan, inme ya da kalp krizi geçirme gibi riskleri aşıya bağlamanın gerçekliği bulunmadığını belirtti. Aşıların yan etkisi olarak savunulan inmede artış gibi belirtilenlerin literatürde tekli vakalar halinde olduğunu, bunun da ciddi bir yan etki profili taşımadığını ifade etti.
Her ilacın, her aşının yararının yanı sıra, bazı yan etkileri olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, “Büyük kapsamlı çalışmalar da gösteriyor ki aşı sonrası enjeksiyon yerindeki ağrı dışında belirgin bir yan etki yoktur. Bunu net şekilde söyleyebiliriz. Bilim insanları olarak net şekilde gördük ki aşıların yararı yüksek düzeydedir. Kovid-19 ilişkili ağır hastalık geçirildiğinde inme riski aşı ile alınan riskten 10 kat daha fazladır” dedi.
İnme ya da kalp –damar hastalıkları açısından altta yatan bir hastalığı olanların aşı olmasa da kalp krizi ve inme geçirme riskiyle büyük oranda karşı karşıya kaldığına işaret eden Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Turan, aşının bu durumların gelişmesinde risk faktörü taşımadığını bildirdi. Hekimin de belirttiği gibi, bu tür ölümleri aşıya bağlamanın gerçekçi yanı yok.
Çağın vebası olarak nitelenen kovidin dünyayı esir aldığı ve bilimin günlerce aşı üretmeye çalıştığı ve yoğun ölümlerin yaşandığı o günler ne tez unutuldu? Şimdi kalp krizi ve inmeden ötürü gerçekleşen ölümlerin sorumlusu aşılar gösterilmeye çalışılıyor.
Günümüzde bu savları dile getirenler, zamanında aşı vurdurulmasına da karşıydılar. Oysa bilimin ürettiği ve üreteceği ilaç, aşı, tanı ve tedaviler hastalıkları yenmenin temeli. Elbette, insanlar ölecek ve dünyaya kazık çakmayacak. Lakin hiçbir bilimselliğe dayanmayan, “aşılar kalp krizi ve inmeleri tetikledi” söylemleri, toplumu huzursuz etmekten başka bir şey değil...
Nedeni aşılar mı?
Şükrü Karaman
Yorumlar