Milyonlarca emekli ekimde yeni yasama yılına başlayacak Meclis’ten kendilerine ilişkin çıkacak zam kararına kilitlendi.
Yetkili ağızlardan çıkan “Meclis açılır açılmaz emekli aylıkları iyileştirecek” açıklamaları doğrultusunda umutlanan emekli ordusu, dört gözle Meclis’in açılmasını bekliyor.
Kuşkusuz en büyük beklenti tüm emekliyi şoke eden yüzde 25’lik temmuz zammının telafisi. Vaatler doğrultusunda yüzde 40’a yakın aylık artışı uman emekli, dul ve yetim hayat pahalılığını karşılamayacak yüzde 25’lik artış karşısında neye uğradığına şaşırmıştı.
Memura temmuzda 8 bin 77 lira tutarında seyyanen zam verilirken gariban emekliye bu para yansıtılmamıştı. Emeklinin seyyanen zamdan yoksun bırakılması Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tepkisine yol açmıştı. Bahçeli, 8 bin 77 liranın emeklilere de verilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunmuştu. Ne ki Erdoğan yılbaşını işaret ederek çağrıya olumlu yanıt vermedi.
Kamuoyunda tepkilerin artması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile 7.500 lira olan en düşük emekli aylığının iyileştirmesine yönelik çalışma sürdürüldüğü haberleri medyada yer aldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, her ne denli ara zamma karşı çıksa da ok yaydan çıktı bir kere. Zira yetkililerin açıklamaları milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlede beklentiyi tepe yaptı.
Bu aşamadan sonra ara zam yapmamak emekli ile dalga geçmek anlamına gelir ki. Zaten geçim sıkıntısı altında ezilen ve umarsızlıktan onuru incinen eli öpülesi büyüklere büyük bir darbe daha vurulmuş olur.
Tüpten çıkan macun geri sokulamaz. O nedenle ağızlardan çıkan sözlerin yerine getirilmesi kaçınılmaz. Tabii en düşük aylığa ara zam yapılırken 7.500 liranın üzerinde aylık alanların ne olacağı.
Öyle ya her yeri cayır cayır yakan hayat pahalılığı karşısında onları kapsam dışı bırakmak adil olmaz. Sonuçta ev geçindiriyor, fatura ve kira ödüyorlar. Eğer ara zamdan yararlanamazlarsa yeni artış için yılbaşını bekleyecekler. Tabii ne kadar dayanabilirlerse.
Siyasi iradenin emekli aylıklarının hesaplanmasında temel alınan 5510 sayılı yasa sistemi baştan aşağıya değiştirdi. En düşük emekli aylığı 7.500 lira olurken yüksek tutarda ödenen prim ile sürenin önemi kalmadı.10 milyona yakın emekli halen açlık sınırı ve asgari ücretin altında aylıkla yaşamaya çalışıyor. Aslında aylık bağlama sistemini gerileten, emeklinin aleyhine olan 5510 sayılı yasada değişiklik yapılması gerekiyor. Bu yasadan ötürü yüksek prim ödemenin hiçbir anlamı kalmadı.
Kuşkusuz Meclis’in açılması ile emekliye ödeneceği ileri sürülen “Cumhuriyet İkramiyesi”ne ilişkin kararın çıkıp çıkmayacağı da kafalarda soru işareti.
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünden ötürü 29 Ekim’de 17 milyona yakın emekliye 5 bin lira tutarında ikramiye ödenecek. Emekli tutarın 10 bin lira olmasını istiyor.
Ancak hükümetten bu konuda açıklama gelmedi ve net değil. Her iki başlıktan ötürü emekli Meclis’ten çıkabilecek karara kilitlendi...
Meclis’ten çıkacak karar...
Şükrü Karaman
Yorumlar