Yerel seçim yaklaştıkça dar ve sabit gelirlinin ekonomik talepleri çığ gibi artıyor.
Memur, işçi, emekli, dul, yetim, çırak ve stajyerler, EYT yasasından yararlanamayanlar, kadroya alınmayan taşeron emekçiler, 3600 ek gösterge hakkı verilmeyen memurlar ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik istemlerini miting ve açıklamalarla, her gün hükümete duyurmaya çalışıyor...
Milyonarca dar ve sabit gelirli kitle, yerel seçime dek haklarını koparabilmek için siyasi irade üzerinde “oy” tercihi ile baskı oluşturuyor...
Toplumun en alt gelirine sahip ve hayat pahalılığından en çok etkilenen sahipsiz 16 milyon emekli, dul ve yetim 10 bin TL tutarındaki en düşük aylığın revize edilerek daha yükseltilmesini, 8 bin TL seyyanen zam verilmesini, bayram ikramiyesinin en az 5 bin TL olmasını, aylıkları kuşa çeviren sağlık kesintilerinin sonlandırılmasını istiyor.
700 bini aşkın kamu işçisi için geçen yıl bağıtlanan toplu iş sözleşmesinde farklı dönemlerdeki ücret artışının yürürlük tarihi imzalanan ek protokol ile öne çekildi. Bu sayede 230 bin kamu işçisinin ücretinde yüzde 32.57 oranında artış sağlandı. Bununla yetinmeyen Türk-İş, yüksek enflasyondan ötürü kamu işçilerinin ücretinde oluşan kayıpları telafi edecek yeni ek zam talep etti. Hak-İş de bu yöndeki görüşünü hükümete iletti.
Çoğunluğu belediyeler, karayolları ve enerji sektöründe çalışanlar olmak üzere 100 bine yakın KİT taşeronu işçi, kadroya geçirilmeyi bekliyor. Önceki yıllarda 1 milyona yakın taşeron işçiye kadro verilmişti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 90 bin emekçinin yerel seçim öncesi kadro hakkı edinebilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerini sürdürüyor.
Türkiye Kamu-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından 2023’te bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca memura ocak ayında verilen yüzde 15’lik zammın eridiğini belirterek, hükümete maaşlara yeniden değerlendirme oranındaki gibi yüzde 58.46 zam yapılması çağrısında bulundu.
Birinci dereceye yükselen tüm memur, maaş ve ikramiyelerinde göreceli artış sağlayacak 3600 ek gösterge düzenlemesinin çıkmasını umutla bekliyor. Yetkili konfederasyon Memur-Sen bu konudaki talebini hükümete bildirdi. 2022 yılında hayata geçirilen yasa ile öğretmen, sağlık çalışanları, polisler, din görevlileri, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, avukatlar, şube müdürleri ve müdür yardımcılarının gösterge rakamları 3600’e yükseltilmiş, birinci dereceye yükselmiş diğer memurlar kapsam dışı kalmıştı. Onlar da aynı haktan yararlanmayı bekliyor.
8 Eylül 1999 sonrası işe giren ve bir günle 7438 sayılı EYT yasasından yararlanamayarak emeklilik hakkı edinemeyen yüz binlerce kişi, kademeli emeklilik sistem ile eşitsizliğin ve hak kaybının giderilmesine yönelik mitinglerle sesini hükümete duyurmaya çalışıyor. EMADER (Emeklilikte Adalet Derneği) öncülüğünde ikinci mitinglerini 18 Şubat’ta Ankara-Anıtpark’ta yapacaklar.
Çalıştıkları süre emeklilikten sayılmayan 250 bin stajyer ve çırak da borçlanma hakkı getirilerek emeklerinin değerlendirilmesini istiyor.
Çalışan ve emekliler, yerel seçim öncesi taleplerini haykırmayı sürdürüyor. Hükümet, 31 Mart’a dek istemlere olumlu yanıt verir mi göreceğiz. Oy kaygısı ile tümü olmasa bile bir bölümünün karşılanması olasılık dahilinde. Çalışan ve emekli bu sürede ne alırsa kar. Zira dört yıl seçim yok ve büyük zamlar ile can yakacak hayat pahalılığı yolda...
Herkes hak peşinde...
Şükrü Karaman
Yorumlar