Köpek balığı varlığı, o denizin ekosisteminin sağlıklı olduğunun bir başka göstergesi denilebilir. Ülkemizde, özellikle Ege ve Akdeniz sularında barınan köpek balığı türleri bulunuyor.

Ancak yapılan araştırmalar, yaklaşık 100 yıl içerisinde köpek balıklarının her üç türünden birinin yok olacağını gösteriyor. Türkiye denizlerinde 38 köpek balığı türünün yaşadığı biliniyor.

Her canlının belli bir yaşam alanı varken, köpek balıklarının habitatı denizlerdir. Sıklıkla haberlere yansıyan "köpek balığı saldırısı!" başlıkları ise bölge insanına korku yaşatmaktan öteye gitmiyor.

Uzmanlar, köpek balıklarının bulunduğu denizlerin sağlıklı olduğuna işaret ettiğini belirtiyor ve bu canlıların bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Ülkemiz kıyılarında yapılan araştırmalara göre ortalama 38 köpek balığı türü yaşamaktadır. Ancak ekranlara gelen ve köpek balığı olarak gösterilen balıkların çoğu, gagalı kılıç veya Akdeniz mızraklı balığı denilen marlin balıklarına benzeyen türlerdir. Bu balık türleri de yüzeye yakın yüzdüğü için köpek balığı olarak adlandırılabiliyor.

Bakanlık devreye girdi: Kirada oturanlara 3.500 TL verilecek Bakanlık devreye girdi: Kirada oturanlara 3.500 TL verilecek

İşte Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz sularında görülen bazı köpek balığı türleri:

Altıyarıklı Bozcamgöz (Hexanchus griseus): Türkiye kıyılarında en çok görülen ve deniz tabanı yakınında yaşayan türdür. Marmara’dan Akdeniz’e kadar olan derin denizlerde görülür. Bazen Karadeniz'de de rastlanır.
Dikenli Camgözler (Squalidae ailesi): Karadeniz ve Marmara’da görülür.
Sapan Köpekbalığı (Alopiidae ailesi): Ege ve Akdeniz’de görülür.
Büyük Beyaz Köpekbalığı (Carcharodon carcharias): Akdeniz'de görülebilir.
Küt Burunlu Camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu Köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara’dan Akdeniz’e kadar görülür.
Kedi Balıkları (Scyliorhinidae ailesi)
Adi Camgözler (Triakidae ailesi)
Sivri Burunlu Harharyas (Isurus oxyrinchus)
Mavi Köpekbalığı (Prionace glauca)

KÖPEK BALIĞI VARLIĞI TEHLİKE ALTINDA

Köpek balıkları, deniz ekosisteminin sağlığının başlıca göstergelerindendir. Ancak köpek balıklarının varlığı tehlike altında. Dünya çapında yapılan araştırmalar, köpek balıklarının nüfusunun önümüzdeki 100 sene içerisinde her üç türünden birinin yok olacağını gösteriyor. Dünya üzerindeki sularda yaşayan 1282 kıkırdaklı balık türünden sadece 536'sını köpek balıkları oluşturuyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: YENİÇAĞ