Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan yeni kira yardımı miktarları açıklandı. Her iki bakanlığın kriterleri farklı olup, belirlenen şartları karşılayan başvuru sahiplerine her ay kira yardımı yapılacak. Peki kira yardımı nasıl alınır ve nereye başvurulması gerekiyor?

KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal devlet anlayışının bir parçası olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara barınma, yakacak, çocuk eğitimi ve kira gibi yardımlar sağlanmaktadır. Maddi durumu yetersiz olan ve kira ödemekte zorlanan vatandaşlara verilen kira yardımı, evsiz bireylerin barınma ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSUNU KİMLER YAPABİLİR?

Kira yardımı başvurusunda bulunmak için öncelikli şart, başvuru sahibinin hane gelirinin belirlenen bir miktarın altında olması ve kira yardımı almaya muhtaç olmasıdır. Emekli, dul, yetim veya ölüm aylığı alan kişiler, sigortalı olarak çalışan ve maaş alan bireyler kira yardımı başvurusunda bulunamazlar.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

En çok merak edilen konulardan biri de kira yardımı başvurusunun nereye yapılacağıdır. Devletin sunduğu yardımların çoğunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yürütmektedir. Bu bakanlık, işlemleri gerçekleştirmek için Kaymakamlıklardan destek alır. Kaymakamlıklar ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile iş birliği yaparak kira yardımını ihtiyaç sahiplerine ulaştırır.

KİRA YARDIM PARASI NE KADAR?

Kira yardımı almak isteyen bir kişi, öncelikle bulunduğu ilçenin kaymakamlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmalıdır. Kira yardımı miktarı illere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, İstanbul'da yaşayanlar için kira yardımı 3.500 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN KİRA YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kira yardımı başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden de başvurularını gerçekleştirebilirler. Eğer henüz bir e-Devlet şifreniz yoksa, PTT şubelerinden şifre alarak sisteme giriş yapabilirsiniz. İşte adım adım e-Devlet üzerinden kira yardımı başvurusu:

T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yapın.
Arama kısmına "Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması" yazarak ilgili bölüme gidin.
"Uygulamaya Git" sekmesine tıklayın.
Açılan sayfada, "Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istemektedir. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilgi var ise işleme devam etmeyiniz." uyarısını göreceksiniz. Bilgilerinizi kontrol edin.
Bilgilerinizi kontrol ettikten sonra işlemi onaylayarak başvurunuzu gerçekleştirin.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE KİRA YARDIMI ARTIRILDI

Bakanlık, ülke genelinde devam eden kentsel dönüşüm projelerinde kira yardımını artırdığını açıkladı. İstanbul'da 1.500 TL olan kira yardımı 3.500 TL'ye yükseltildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

"Bakanlık bünyesinde kira yardımı alan vatandaşlarımıza kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla kira yardımını İstanbul'da 3.500 TL'ye çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerimiz Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3.000 TL'ye çıkarıyoruz. Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımını 2.500 TL'ye çıkartıyoruz. Kalan diğer illerimizde kira yardımını 2.000 TL'ye çıkarıyoruz."

Tek bir IBAN işlemine bile rekor ceza kesilecek! Tek bir IBAN işlemine bile rekor ceza kesilecek!

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: KAMU SON HABER