Her yeri yangın yerine çeviren enflasyonun durdurulamaz yükselişi sürüyor, dar gelirlinin satın alma gücü dibe vuruyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eylülde tüketici fiyatları aylık yüzde 3.08, yıllık yüzde 83.45 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise TÜFE aylık yüzde 5.30, yıllık yüzde 186.27 olarak gerçekleşti. TÜİK’in rakamları, yine piyasa beklentilerinin altında kaldı. Oysa eylül enflasyonunun yüzde 4 olması umuluyordu.
Veriler dikkate alındığında TÜİK ile ENAG arasında dağlar kadar fark olduğu net olarak görülüyor. Çarşı pazarın yüksek fiyatlarıyla örtüşmeyen TÜİK rakamları şaşırtmaya devam ediyor. Yurttaş, “ TÜİK uzmanları her şeyin ateş pahası olduğu dönemde, hangi marketlerde inceleme yaparak bu sonuca varıyor, merak ediyoruz. Bize de bildirsinler de oradan alışveriş yapalım” diye sormadan edemiyor.
Memur ile emekli maaş ve aylıklarına 6 ayda bir yapılan artışlarda TÜİK rakamları esas alındığından dar ve sabit gelirli kitle, kafalarda soru işareti oluşturan verilere tepki gösteriyor. Memur ve emekliyi yakından ilgilendiren temmuz- eylül ayını kapsayan üç aylık süreçte TÜİK enflasyonu kümülatif yüze 7.05 oldu. Ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin rakamlar doğrultusunda milyonlarca emekliye 1 Ocak 2023’te verilecek zam oranı saptanacak.
Temmuzda maaşlarına yüzde 7 oranında zam yapılan memur ile memur emeklisine ocak ayında netleşecek 6 aylık enflasyon doğrultusunda fark verilecek. Yine toplu sözleşme uyarınca 1 Ocak 2023’ten geçerli olmak üzere bu kitlenin maaşlarına yüzde 8 oranında zam yapılacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun da 10 milyona yakın emekçinin ücretinde yapılacak artış için aralık başında toplanması bekleniyor. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyon gerçekleştireceği dört toplantının ardından yeni asgari ücreti saptayacak.
2023 yılında seçim dikkate alındığında siyasi iradenin, memur, emekli, emekçi, asgari ücretli, esnaf, çiftçi, dul ve yetim aylığında göreceli oranda artış yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları yüksek zam beklentilerini oldukça güçlendiriyor.
Lakin dar ve sabit gelirli milyonlarca kişiye hatırı sayılır oranda yüksek zam verilse bile doludizgin giden yüksek enflasyon ile cüzdan boşaltan temel tüketim maddeleri karşısında bir anlam ifade etmiyor.
Enflasyon önlenemediği sürece halkın çoğunluğu hayat pahalılığı karşısında ezilmeye devam edecek. Bu tablo karşısında TÜİK’in verileri doğal olarak şaşırtmayı sürdürüyor...
Şaşırtan veriler…
Şükrü Karaman
Yorumlar