Türkiye’nin nüfus bakımından 16. büyük şehri, Orta Karadeniz’in ise en kalabalık şehri olan Samsun'u ziyaret ettiğinizde mutlaka yapmanız gereken çok fazla sayıda aktivite var. İşte detaylar...

SAMSUN'DA YAPILACAKLAR:

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’ni gezin

BANDIRMA VAPURU VE MİLLİ MÜCADELE AÇIK HAVA MÜZESİ'Nİ GEZMEK:

Şehir merkezinde bulunan ve 2003 yılında ziyarete açılan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’ni gezmek, Samsun’da yapılacak aktivitelerin başında geliyor. Samsun, Milli Mücadele’nin başladığı yer olması açısından çok özel bir yere sahip. Bu müze de şehrin Kurtuluş Savaşı’ndaki önemini ve yerini anlatmasından dolayı mutlaka görülmeli. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru’nun orijinal boyutlarına sahip bir replikasının yer aldığı açık hava müzesinde Milli Mücadele’ye ait belgeler, el yazmaları, balmumu heykeller, fotoğraflar, Atatürk’e ait bir beylik silah ve kıyafetler yer alıyor. Açık hava parkında ise Çanakkale Savaşı ve düşmanın İzmir'den denize dökülüşünü temsil eden Türkiye'nin en uzun seramik rölyeflerini, Kurtuluş Savaşı’nda Samsun’un verdiği 1200 şehidin yer aldığı Şehitler Yazıtı’nı, Milli Mücadele’yi anlatan 10 adet bronz rölyefi ve yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı’nı görebilirsiniz. Gezinize Samsun’daki diğer müzelerle devam etmek isterseniz Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun Kent Müzesi ve Gazi Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Amisos Tepesi’ne çıkın

Fabrikada üzerine kütük düşen işçi Samsun'da hayatını kaybetti Fabrikada üzerine kütük düşen işçi Samsun'da hayatını kaybetti

AMİSOS TEPESİNE ÇIKMAK:

Muhteşem şehir ve Karadeniz manzarası ile Samsun’un en popüler yerlerinden biri olan Amisos Tepesi, Samsun gezi rotanızda mutlaka olmalı. Şehir merkezinden araçla kolaylıkla ulaşabileceğiniz tepeye teleferikle de çıkabilirsiniz. Muhteşem bir manzaranın sizi beklediği Amisos Tepesi keyifli kafe ve restoranların yer aldığı bir yer olmasının yanı sıra aynı zamanda arkeolojik kalıntıların bulunduğu bir kazı alanı. Pontus Krallığı döneminden kalma kaya mezarlarının bulunduğu alandan çıkarılan arkeolojik eserler Arkeoloji Müzesi’ne taşınmış. Tarih ve doğal güzelliğin bir arada olduğu Amisos Tepesi’nde muhteşem manzaranın tadını çıkarmadan, buradaki mekanlarda keyifli bir yemek veya içecek molası vermeden Samsun’dan ayrılmayın.

Geleneksel festivallere katılın

GELENEKSEL FESTİVELLERE KATILMAK:

Samsun’a yapılacak en eğlenceli aktivitelerden bir diğeri de yılın hemen her dönemi şehirde düzenlenen geleneksel festivallere katılmak. Özellikle bahar ve yaz aylarında Samsun’a yolunuz düşerse bu festivallerden birine rastlama ihtimaliniz çok yüksek. Birçoğu onlarca yıldır düzenlenen, bölge halkının kültürünü ve geleneklerini günümüze taşıyan bu renkli festivallere katılım da oldukça yüksek. Haziran ayında düzenlenen Kocadağ Dağ Yürüyüşü; temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali, Bengü Karakuçak Güreşleri ve Deniz Oyunları Festivali; ağustos ayında düzenlenen Karpuz Festivali Samsun festivalleri arasında en popüler olanları.

Amazon Köyü’ne gidin

AMAZON KÖYÜ'NE GİTMEK:

Efsaneye göre Samsun’un Gölyazı bölgesinde yaşadıklarına inanılan, Yunan Mitolojisi’nin en önemli topluluklarından olan ve tamamı kadın savaşçılardan oluşan Amazonlar, Samsun kültürünün önemli bir parçası. Bu efsaneyi günümüze taşımak amacıyla şehir merkezindeki Batıpark’ta bir Amazon Köyü kurulmuş. 20’den fazla kadın heykelinin yer aldığı bu köyde Amazon kadınlarının günlük hayatından kesitlerin sunulduğu sahneler canlandırılıyor.

Samsun mutfağının lezzetleri ile tanışın

SAMSUN MUTFAĞININ LEZZETLERİ İLE TANIŞMAK:

Samsun mutfağı denince akla ilk gelen yemek Samsun pidesi oluyor. Şehrin hemen her bölgesinde Samsun pidesinin muhteşem lezzetini tadabilirsiniz. Ancak yerel mutfak o kadar geniş ki pidenin yanı sıra denemenizi önerdiğimiz pek çok yerel lezzet var. Mısır çorbası, karalahana çorbası, kaz yufkası, keşkek, haluç, tirit, bakla dolması, kaz pilavı, hamsili pilav, zagi yani, karalahana sarması, Ladik Gölü’nden çıkan tahta ve turna balıklarından yapılan buğulama yerel mutfağa özgü yemeklerden.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Kaynak: Haber merkezi