BES katılımcılar sistemde biriktirdikleri parayı “alacağın devri yoluyla teminat göstererek” kredi gibi kullanabilecekler. Gündem olan yeni uygulama bugün başlıyor.

Hayata geçirilen bu yeni uygulamayla ilgili başvuru şartları, ödeme miktarı ve gerekli belgeler ve tüm bilgilerin detayları netlik kazandı.

Sistem katılımcıları, BES hesaplarında biriken devlet katkısı dahil olan tutarları evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında başvuru yaparak alabilecekler. Bu uygulamayla birlikte BES’deki haklar da korunmuş olacak.

KRİTİK DETAY ORTAYA ÇIKTI

BES’deki birikimlerin yüzde 50’si nakit olarak çekilebilecek. Katılımcılar, BES sözleşmesini, 3 yıllık taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat veya maluliyet gibi durumların dışında sonlandırması durumunda, kısmen ödeme kapsamında aldığı devlet katkısı tutarını faiziyle geri ödeyecektir.

ÖDEME ŞARTLARI

BES katılımcıları, evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında sadece bir kez ödeme alabilirler. Ayrıca, doğal afet gibi bir durumda da tarih ve miktar şartı aranmayacak. Kısmen ödeme için ilk başvuru, sistemdeki 5’inci yıldan itibaren ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme yapılması halinde gerçekleştirilebilecek.

BES katılımcıları, evlilik için kısmen ödeme aldıysa, konut için kısmen ödemeyi en az beş yıl sonra ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme yaptıktan sonra alabilecek. Aynı şartlar konut için yapılacak olan kısmen ödeme alındığında da geçerli olacak. Birden fazla BES sözleşmesi bulunanlar, yalnızca bir başvuru hakkına sahip olacaklar.

GEREKLİ BELGELER

Konut alımı: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu ile üretilen doğrulama kodunun bulunduğu tapu belgesi nüshası.

Tek bir IBAN işlemine bile rekor ceza kesilecek! Tek bir IBAN işlemine bile rekor ceza kesilecek!

Evlilik: e-Devlet sistemi üzerinden alınan ve doğrulama kodu bulunan nüfus kayıt örneği.

Doğal afet: Doğal afetin gerçekleşmesine müteakip SEDDK tarafından duyurulan resmi belge.

YENİ UYGULAMADA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

BES katılımcıları, başvuru sırasında istenilen belgeleri teslim etmek zorundalar. Başvurusu onaylanıp ödeme alan katılımcılar, ödeme tarihinden itibaren 2 ay içinde konut alımı veya evlilik belgelerini şirkete ileterek başvuru işlemlerini tamamlamak zorundadır. Evlilik veya konut alımı başvuru tarihinden önce gerçekleşmiş ise, 2 ay öncesine kadar bu belgeler geçerliliğini koruyacaktır. Kısmen ödeme tutarları, tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesabına yatırılacaktır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Kaynak: KAMU SON HABER