Kirada yüzde 25 sınırının sona ermesine sayılı günler kaldı. Kiracılar ve ev sahipleri, kiraya ne kadar zam yapacaklarını araştırmaya başladı.

Kiracılar ve ev sahipleri arasında tartışmalara neden olan ve çoğu zaman uygulanmayan yüzde 25'lik kira artış sınırı, 1 Temmuz'da sona eriyor. Bundan sonra, ev sahipleri kiraları yıllık enflasyona göre artıracak. Peki 1 Temmuz'dan sonra ev kiralarına ne kadar zam gelecek? Avukat Tarık Çakmak, yaptığı örnek hesaplamalarla kiracıların merak ettiği soruları yanıtladı.

TEMMUZ'DA EV KİRALARI NASIL HESAPLANACAK?

Temmuz itibarıyla yenilenecek kira sözleşmelerinde artış, bir önceki kira yılının Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamasını geçmeyecek şekilde yapılacak.
1 Temmuz'da tüm konut kiralarının artacağı bilgisi doğru değil. Kira artışı ancak sözleşmenin yenilendiği tarihte yapılabilir.

Kira sözleşmesi 10 Temmuz'da yapılmışsa, zam her yıl bu tarihte yapılır. Başka bir tarihte kira zammı yapmak hukuki değildir.

Ev sahibi, tek taraflı olarak kira ücretini istediği gibi artıramaz. Sözleşmede artış konusunda hüküm yoksa ve kiracı ile ev sahibi anlaşamazsa, artış miktarını hakim belirler. Hakimin belirleyeceği kira bedelinin üst sınırı da TÜFE'nin 12 aylık ortalamasıdır.

1 Temmuz sonrası kiraya çifte zam yapılacağına dair bilgiler doğru değildir. Konut kiralarında zam yılda sadece bir kez yapılır.

Kiracı ve ev sahipleri, sözleşme özgürlüğü kapsamında serbestçe anlaşabilirler; ancak ev sahibi, kiracıyı tek taraflı olarak artış yapmaya zorlayamaz.

5 yıldan uzun süreli veya 5 yılın sonunda yenilenen kira sözleşmelerinde ve her 5 yılın sonunda, ev sahibi, kira bedelinin emsal kira bedelleri dikkate alınarak belirlenmesini talep edebilir ve Kira Tespit Davası açabilir.

Her yıl yapılan artışlar, kira bedelinin zamanla rayiçlerin çok altında kalmasına yol açabilir. Bu nedenle, ev sahibi her 5 yılda bir kira bedelinin rayiç değerine göre belirlenmesini talep edebilir. Bu artışlar, her kira döneminde yapılan zamlardan farklıdır.

ÖRNEK KİRA ARTIŞ HESABI:

Samsun'da 2 otomobil çarpıştı! 2'si ağır 9 yaralı Samsun'da 2 otomobil çarpıştı! 2'si ağır 9 yaralı

Son kira bedeli: 10.000 TL
Sözleşme başlangıç tarihi: 10 Temmuz
Kira artış oranı: %65 (Temmuz TÜFE oranına göre küçük bir oynama olabilir)
10 Temmuz sonrası yeni kira tutarı: 16.500 TL

20.000 TL kira ödeyen bir kiracı ne kadar ödeyecek?

Son kira bedeli: 20.000 TL
Sözleşme başlangıç tarihi: 10 Temmuz
Kira artış oranı: %65 (Temmuz TÜFE oranına göre küçük bir oynama olabilir)
10 Temmuz sonrası yeni kira tutarı: 33.000 TL

30.000 TL kira ödeyen bir kiracı ne kadar ödeyecek?

Son kira bedeli: 30.000 TL
Sözleşme başlangıç tarihi: 10 Temmuz
Kira artış oranı: %65 (Temmuz TÜFE oranına göre küçük bir oynama olabilir)
10 Temmuz sonrası yeni kira tutarı: 49.500 TL

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: kamu son haber