Festivaller, kentler için oldukça önemlidir. Çeşitli şekillerde ve düzenli olarak yöre halkı bir araya gelir ve etkinlikleri gerçekleştirir. Yöre halkının veya hemşehrilerin bir araya gelmesinin yanı sıra, ekonomik katkıları da olan faaliyetlerdir.
Festivaller, aynı zamanda yörenin turizmine katkı sağlamak amacı ile de kullanılır. Çünkü festivaller
a)Yöredeki turizm mevsiminin zamana yayılmasını sağlar,
b)O yörenin bir turizm bölgesi olduğunun akıllarda yer edinmesini sağlar,
c)Yörenin ekonomik etkinliklerine destek sağlar,
d)Katılımcılar tarafından başarılı bulunan festivallerin o yörenin olumlu bir izlenim kazanmasına yardımcı olur,
e)Yapılan festivallerin yöresel turizme olan isteği artırır.
Bu açılardan değerlendirdiğimizde; ilimiz, festivale konu olacak etkinlikler açısından son derece zengin.
Örneğin gastronomi turizmi açısından konuyu ele alalım. Gastronomi turizmi açısından değerlendirdiğimizde ilimizde coğrafi işaretli ürünlerin tamamına ilişkin festivaller düzenlenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken ise festivallerin hepsini tek bir ayda veya mevsimde toplamamak lazım.
Turizm gelirlerinin 12 aya yayılmasını ve yerli ve yabancı turist sayısının artırılması temel hedefimiz olduğuna göre, festivallere bir takvim belirlemeli ve o tarihleri de her yıl düzenli olarak gerçekleşmesini sağlamalıyız.
Bu sayede ilgili paydaşlar hangi festivalin ne zaman olacağını bilir ve takviminde de ona göre notunu alır. Yine gastronomi açısından şefler, bu festivallerin tarihlerine göre kendilerini ayarlıyor. Festivalin katılımcı firmaları da bu manada takvim ve bütçe ayarlamalarını da bu doğrultuda gerçekleştiriyor.
Gastronomi festivalleri bağlamında her mevsimde en az bir tane festival yapacak ürünümüz mevcut. Bunun için yapılması gerekense paydaşların bir araya getirilmesi, görev paylaşımının yapılması ve harekete geçilmesi. Her yıl düzenli yapıldığı zaman göreceğiz ki yerli ve yabancı turistin ilgisi sistematik olarak artacak ve turizmden alacağımız pay da artacaktır.