Bu doğrultuda, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi konusu da dikkat çekti. Ayrıca, diğer ülkelerdeki uygulamalar incelenerek, sigara satışının tümden yasaklanması gibi radikal adımların da düzenleme için öneri aşamasında olduğu belirtildi.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili detaylı çalışmalar yapılması talimatı verdiği ve bu çalışmanın Meclis'in yeni yasama döneminde ele alınacağı bildirildi.

UYGULAMA İÇİN TARİH BELİRLENECEK

ÖTV zammı sigaradan sonra alkolü de vurdu ÖTV zammı sigaradan sonra alkolü de vurdu

Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde yapılacak olan ön çalışmalarda, halk sağlığını koruma sorumluluğu olan kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak görüşmeler sonucunda belirlenecek bir tarih doğrultusunda, yeni doğan nesillere sigara satışının yasaklanması söz konusu olacak.

Eğer söz konusu yasal düzenleme gerçekleşirse, 18 yaş altı bireylere yönelik sigara satışı için daha etkin bir düzenleme hayata geçirilecek. Böylece, özellikle 15 yaş altı gençlerin sigaraya başlama yaşının önüne geçilmesi hedefler arasında yer alıyor.

Ticaret Bakanlığı da Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklik önerileri sunacak. Bu çerçevede, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi gibi yeni düzenlemeler gündeme alınacak.

Yapılan çalışmalar sırasında bilim insanlarının görüşlerine de başvurulacak ve dünya genelinde benzer sigara yasağı ile ilgili örnekler de incelenecek.

AK Parti yetkilileri, İngiltere'de 2009 sonrası doğan nesillere sigara satışını yasaklayan modeli, İspanya'da tütün endüstrisinden "sigara izmariti vergisi" alan uygulamayı ve 2025'te ülke geneline yayılacak olan İzlanda modelini incelediklerini ifade etti.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: türkiye gazetesi