Samsun

Samsun'da denizde yeni dönem! Önüne geçilecek

Samsun Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu'nda alınan karar neticesinde balıkçı barınaklarındaki teknelerin denizden avladıkları ürünleri karaya çıkartma esnasında denize dökülen yağ, kan ve atıkların önüne geçilecek. "Av Sezonunda Balıkçı Barınaklarındaki Su Ürünleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi" ile atıkların deniz yüzeyini kaplaması önlenecek ve barınaklar kanalizasyon sistemine dahil edilecek.

Abone Ol

Samsun Valiliği çevre kirliliğine karşı harekete geçti.Samsun Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, balıkçı barınaklarındaki teknelerden denize dökülen yağ, kan ve atıkların önüne geçilecek. "Av Sezonunda Balıkçı Barınaklarındaki Su Ürünleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi" ile bu atıkların deniz yüzeyini kaplaması engellenerek, barınaklar kanalizasyon sistemine dahil edilecek.

SAMSUN VALİLİĞİ'NDEN 2025 YILI ÇEVRE TEMALI KARARLAR

Samsun Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu'nda alınan 2025 yılı çevre temalı kararlar doğrultusunda, ilgili kurumların yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'nın Deniz Kirliliği Önleme Projesi, denizlerin, kıyıların ve plajların korunması ve temiz tutulması için büyük önem taşıyor.

DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ HEDEFLENİYOR

Samsun Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan madde veya atıkların denizlere ulaşması hem kirliliğe hem de deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkiliyor. Projenin hedefleri arasında öğrencilerin bilgilendirilmesi, atıkların sıfır atık yönetimi kapsamında toplanması ve çevreye çöp atmamanın önemi konusunda farkındalık oluşturulması yer alıyor" denildi.

BALIKÇI BARINAKLARINDA YAĞLI VE KANLI ATIKLAR KANALİZASYONA DAHİL EDİLECEK

Proje ile balıkçı barınaklarında av sezonunda teknelerden karaya taşınan su ürünlerinin, denize dökülen kanlı ve yağlı sularının önüne geçilecek. Bu kapsamda, teknelerden araçlara aktarılan atıkların kanalizasyon sistemine dahil edilmesi için gerekli altyapı çalışmaları yapılacak.

ATIK KABUL TESİSLERİ KURULACAK

Balıkçı barınaklarındaki yağlı, kanlı ve organik atıkların yakma tesislerine gönderilmesi ve geriye kalan kirli suyun kanalizasyon sistemine dahil edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında, atık kabul tesisleri kurularak, gemilerden kaynaklanan yağlı atıklar, evsel atık su ve katı atıkların deniz ekosistemine zarar vermesi engellenecek.

SIFIR ATIK PROJESİ BALIKÇI BARINAKLARINDA UYGULANACAK

Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Sıfır Atık Projesi'ni balıkçı barınaklarında hayata geçirerek, yıpranmış avcılık ekipmanlarının toplanıp geri kazanımını hedefliyor. Böylece çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik sağlanacak.

EĞİTİMLERLE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

2024 yılı içinde Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından düzenlenen 10 bilgilendirme toplantısında 293 balıkçı, 61 geleceğin denizcilerini bilgilendirme toplantısında ise 7 bin 397 öğrenciye eğitim verildi.

DENİZLERİN TEMİZ KALMASI İÇİN FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR

Proje, doğanın ve denizlerin korunmasını, doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını, gelecek nesillerin temiz bir çevreye sahip olmasını amaçlıyor. Sıfır atık bilinciyle, çevre kirliliğini önlemek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak hedefleniyor.