Ordu'da çiftçilik yapan ve hayvanlarına saman vermek isterken yüksekten düşen Cemal Göbek, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde ilk kez uygulanan yöntemle ayağa kalktı.
SAMSUN'DA SPİNAL ROBOTİK CERRAHİ İLE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI
Ordu'nun Akkuş ilçesinde çiftçilik yapan 75 yaşındaki Cemal Göbek, hayvanlarına saman vermek isterken 2 metre yükseklikten düşerek ağır şekilde yaralandı. Göbek'in L1 omurgası, köprücük kemiği ve çenesinde kırıklar oluştu. Oğlu tarafından samanlıkta baygın halde bulunan Göbek, sağlık ekiplerine haber verilmesiyle Akkuş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ardından Ünye Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Göbek, ileri düzey tedavi ihtiyacı nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne gönderildi.
İLK SPİNAL ROBOTİK CERRAHİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ
OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, yüksek hassasiyetle çalışan spinal robotik cerrahi yöntemi kullanılarak, Göbek'in omurgasındaki hasar giderildi. Bu yöntemle minimum doku hasarı sağlanırken, felç riskinin de önüne geçildi.
OMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Başarılı bir ameliyat geçirdik. Bu şekilde yapılan ameliyatlarda hem hata payı hem de felç kalma riski daha az oluyor." dedi. Bu yöntemin omurga cerrahisinde devrim niteliğinde olduğunu belirtti. Göbek'in tedavisinde spinal robotik cerrahi yönteminin tercih edildiğini söyleyen Coşkun, "Üç saat süren operasyonda hastamızın L1 omurgasındaki kırığın ilerlemesini durdurduk ve felç gelişme riskini ortadan kaldırdık." dedi.
"HEM HATA PAYI HEM DE FELÇ RİSKİ AZALIYOR"
Coşkun, spinal robotik cerrahilerin minimal doku hasarı ve düşük hata payıyla öne çıktığını ifade ederek şunları söyledi:
"Başarılı bir ameliyat geçirdik, hastamızı ayağa kaldırdık. Ameliyat sonrası omurga stabilitesinin tamamen sağlandığını gözlemledik. Spinal robotik cerrahilerde minimal doku hasarı ve hata payı çok ufak noktalara getiriliyor, güvenli bir cerrahi yapabiliyoruz. Buradaki kritik nokta, hastamızın yaşı nedeniyle riskli bir cerrahiydi. Anestezi ekibimiz de çok titiz bir çalışma gösterdi. Bu, OMÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ilk spinal robotik cerrahi operasyonumuzdu. Umarız, gelecekte yurt dışındaki çağdaş tedavileri hastanemizde uygulamaya devam edebiliriz."
RİSKLİ BİR OPERASYON BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Cemal Göbek'in yaşının, operasyonu riskli hale getirdiğini vurgulayan Coşkun, "Yüksek riskli bir ameliyat olarak kaydımıza geçti ama deneyimli cerrahi ekibimiz, anestezi ekibimiz ve servisteki sorumlu hemşiremiz başta olmak üzere ameliyat başarılı bir şekilde tamamlandı. Şu an hastamızın durumu oldukça iyi ve felç riskini cerrahi müdahalemizle önlemiş olduk." dedi.
AİLE AMELİYATTAN MEMNUN
Hastanın oğlu Cavit Göbek, yapılan tedaviden dolayı sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, "Allah razı olsun buradaki hocalarımızdan, çok teşekkür ediyorum. Hemşirelerden, teknik ekipten... Şu anda durumu iyiye gidiyor. Gelecek zaman da gösterecek. Tekrar bir ameliyat daha geçirecek ama onu da süreç belirleyecek." ifadelerini kullandı.