Vezirköprü mutfağında kuru fasulye, nohut, mısır, üzüm yaprağı, yarma-bulgur temel malzemeler. Et, pirinç ve hamurlu yiyecekler de mutfağa hakimdir. Kaz, tavuk, ördek ve hindi gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutuyor. İşte detaylar...

VEZİRKÖPRÜ'NÜN NEYİ MEŞHUR?

Kaz pilavı, tirit, kaz çevirmesi, tavuk kızartması, kümes hayvanlarından yapılan yemekler. Kaldırayak, madımak, pancar, nünük gibi bitkilerden kavurma, ya da çorba yapılır. Katık böreği Vezirköprü’ye özgü bir yemek. Katık, yarma (iri öğütülmüş mısır) ve dere otundan yapılan bu börek son derece lezzetli ve başka bir yerde bulamayacağınız bir tat.

Oymaağaç Köyü’nde yapılan "Oymaağaç Kebabı" mayıs-kasım ayları arasın da yapılıyor, hem sıcak hem soğuk olarak yeniliyor. Kebabın en önemli özelliği oğlak etinden yapılıyor olmasıdır.

Vezirkopru1

Haşhaşlı çörek tarifi

Samsun'da araç kiralama dolandırıcılığına hapis Samsun'da araç kiralama dolandırıcılığına hapis

Malzemeler:

1 pk yaş maya
Yarım çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı ılık süt veya su
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kâsesi ezilmiş haşhaş
1 bu bardağı sıvıyağ (haşhaşa karıştırmak için)
1 yumurta (üzerine sürmek için)

Yapılışı:

Önce yağ, şeker, tuz karıştırılır. Ilık su veya süt eklenir, maya konur ve elle iyice karıştırılarak maya eritilir. Yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.

Haşhaş, ceviz ve bir su bardağı sıvıyağ karıştırılır. İyice birbirine girmeli. Hamur bir süre bekletilip kabarınca bir kere elle toplanıp bir yumruk kadar hamur koparılır. Hamur yağladığınız avuç içinizle bastırarak düz bir yerde açılır. Mümkün olduğunca açılır delinmeden açılan hamura haşhaş yayılır. Bıçakla eşit yedi parçaya kesilir. En ortadakinin üzerine diğerleri teker teker dizilir yedi kat hamur yapılır. Her iki ucundan tutarak burgu yapılır. Tepsinin ortasından başlayarak döndürülerek yuvarlak şekilde yağlı tepsiye dizilir. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. (Hamur bir tepsiliktir.) En Son olarak bir yumurtanın tamamı çöreğin üzerine sürülür.200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

ÖNERİ: Süt ile yapıldığında daha yumuşak, su ile yapıldığında daha gevrek oluyor. Hangisini seviyorsanız onu kullanın. Ayrıca serviste yanında peynir ve domates öneririm. Kalan çöreğinizi saklama kabında saklayın hava almadan uzun süre tazeliğini korur. Sütle yapılan yumuşaklığını da koruyor.

Vezirkopru2

Oymaağaç Kuzu Kebabı
Vezirköprü’müze ait özel lezzetlerden biri de sırık kebabıdır. Yörede buna, Kuzu Çevirme, Sırık Kebabı, Tandır Kebabı, Kuzu Tandır, Oymaağaç Kebabı gibi isimler verilmektedir.  Kuzu çevirme ocaklarda yapılır. Ocaklığın iki tarafında sırığın takılacağı çiviler yada kancalar vardır. İki köşeye ateş yakılır. Ateşin şiddeti ve miktarı iyi ayarlanmalıdır. Sırık kebabı  Kuzu, koyun, keçi, seyis vb. hayvanlar kebap için kullanılabilir.

Hayvanın yüzülmesi sırasında çok dikkatli olunmalı, döş ve sırt bölümünde açılabilecek çok küçük yırtıklar bile kebabın yapılmasına engel olabileceği unutulmamalıdır. Hayvanın  karnında uzunluğu bir karışı geçmeyen,  yırtık oluşturulur ve  iç organlar çıkartılır, ve havan sırığa geçirilir.

Hayvanın boynu da sırığa bağlanır. Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz atılır ve bu yırtık dikilir.Kebabın altına akacak yağın yere düşmemesi için özel tepsiler yerleştirilir. Yanmamaları için tepsilerin içine birer bardak su konur.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: Haber merkezi