Şehrin tabiatı ve tarihi konusunda bilgi sahibi olabileceğiniz; eğlenceli, huzur dolu anlar yaşayabileceğiniz turistik alanlarının birçoğu sahil yolu çevresinde ve İlkadım ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor.

SAMSUN İLKADIM'DA GEZİLECEK YERLER;

CERRAHİ EL ALETLERİ VE SAĞLIK MÜZESİ; 

Müze binası 1926 yılında TCDD Lokomotif Bakım Onarım Atölyesi olarak Samsun-Sivas Demiryolu hattının Erken Cumhuriyet Dönemi yapılarından olup Samsun kent merkezinde kalan birkaç yapılardan biridir. 
Müzede sergilenen eserler genellikle 18. Ve 19. Yüzyıla aittir. Müzenin girişinde 18. Yüzyıla ait Hasta Sandalyeleri, Protez-Ortezler bulunmaktadır. Orta Aks ta yer alan eserler 19. Yüzyıl’a ait Ahşap Oda Sandalyesi, Komodin Lazımlık, Boşaltma Kapları,1900 yılına ait Termoforlar, 1920’lerde kullanılan Hijyenik  Şırıngalar, Baston ve Koltuk Değnekleri, Tartılar, Hasta Sandalyeleri, Masaj Aletleri Sırt Kaşıyıcıları, 19. Yüzyıla ait Mor Işın Makineleri Protez- Ortezler, Fıtık Bağları ve 1800’lerden kalma sedyeler bulunmaktadır. 
Yaşayan bir müze anlayışına uygun; sağlık ile ilgili özel gün ve hafta etkinlikleri, atölye çalışmaları, sağlık okuryazarlığına yönelik faaliyetler yapılması, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin ve sağlık endüstrisinin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak tematik sergiler ve etkinliklerde zenginleştirilmiş bir müze olarak hizmetinizdedir.

ESKİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI (ESKİ CANİK HAMİDİYE) HASTANESİ; 

Hastane Mahallesi’nde yer alan tarihî hastanenin inşa kitabesi bulunmamaktadır. Ancak, 1895’te Canik Mutasarrıfı Hamdi Bey ve halkın gayretleriyle yapımına başlanan binanın 1902’de tamamlandığı bilinmektedir. Yapı zaman içerisinde “Canik Hamîdiye, Canik Gureba, Memleket, Millet Hastanesi” gibi isimlerle halka hizmet etmiştir. Bir dönem “Samsun Devlet Hastanesi” olarak da kullanılmıştır. Yapı, 2007 yılında geçirdiği yangına kadar Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi olarak faaliyetini sürdürmekteydi.

İTTİHAT VE TERAKKİ BİNASI (ESKİ ÇARŞI KARAKOLU); 

Saathane Meydanı’nda yer alan tarihî bina, 19. yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilir. İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne ev sahipliği yapmış yapı, bir dönem Çarşı Karakolu olarak da hizmet vermiştir.

BEDESTEN (HAZİNEDARZADE SÜLEYMAN PAŞA ARASTASI);

Yapı, Kale Mahallesi Kuyumcular mevkiinde yer almaktadır. Kaynaklara göre yapı, 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenmektedir. Klasik bedesten mimarisine uymayan yapı, daha çok arasta düzenine uyumlu bir plan sergiler. Belgelerde “Hazinedarzâde Süleyman Paşa Vakfiyesi” olduğu belirtilmektedir. Yapı, hâlihazırda bugün hareketli bir alışveriş merkezi konumundadır.

ONUR (ATATÜRK) ANITI;

Cumhuriyet Meydanı mevkiinde, Atatürk (Gazi) Parkı içerisinde yer alan Anıt, Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından inşa edilmiştir. Samsun şehrinin simgesi hâline gelen Onur Anıtı, Krippel’e 1927 yılında sipariş edilmiş, 1928’de yapımına başlanmış, 29 Ekim 1931’de kaidesine konulmuş ve 15 Ocak 1932’de resmî açılışı gerçekleştirilmiştir. Anıt’ın kaidesine Millî Mücadele’yi anlatan kompozisyonlar işlenmiştir. Tunçtan imal edilmiş heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği ise 4,10 metredir. Anıt’ın toplam yüksekliği 8,85 metre olarak kayıtlara geçmiştir. Samsun’un simgesi Onur Anıtı’nı çevreleyen Atatürk Parkı ise, Samsun şehrinin ilk parkıdır. Samsunluların ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği ve bol bol fotoğraf çektikleri önemli bir noktadır.

SAAT KULESİ VE SAATHANE MEYDANI;

16. yüzyıl Avrupa’sında yaygın olan saat kulesi geleneği, Osmanlılarda ancak 18. ve 19. yüzyıllarda batıdan doğuya doğru giderek yaygınlaşmıştır.Samsun Saat Kulesi, II. Abdülhamid’in vilayetlere gönderdiği saat kulesi yapılması iradesi vesilesiyle inşa edilmiştir. II. Abdülhamid’in tahta çıkışının onuncu yıl dönümü olan 1886 yılında, o dönemki adıyla İskele Meydanı’nda, saat kulesinin inşaatına başlanmış, 1887’de de açılışı yapılmıştır. Samsun Saat Kulesi, yangın ve gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. 1933’te bakımı yapılan saat kulesinin eski mekanik saati elektrikle çalışan başka bir saatle değiştirilmiştir. 1943 Lâdik Depremi’nde hasar görmüş ve sökülmüştür. 1977’de yeniden inşa edilen saat kulesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2001 yılında, Saathane Meydanı düzenlemelerinde orta eksene kaydırılarak 1886’daki kulenin aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Yapı, çokgen kaideli ve gövdeli bir plan şekline sahiptir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan'dan orman yangınlarına karşı dikkat çağrısı! AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan'dan orman yangınlarına karşı dikkat çağrısı!

SAMSUN KENT MÜZESİ;

Samsun Kent Müzesi iki ana binadan teşekküldür. Bu binalar, 1928 yılında Samsun-Sivas Demiryolu İnşaat ve İşletme İdaresi ve Devlet Demiryolları Lojmanları olarak inşa edilmiştir. Hemen bitişiğindeki, bugün Kent Belleği binası olarak kullanılan yapı ise 1936 yılında inşa edilmiş ve uzun yıllar Demirspor Lokali olarak kullanılmıştır. 12 Şubat 2013’te ziyarete açılan Samsun Kent Müzesi, yörenin tarihî, coğrafî, kültürel, sosyal ve ekonomik durumuna ışık tutan; bu konularla ilgili tematik alanların yer aldığı ve pek çok eserin sergilendiği önemli bir müzedir. Samsun Kent Müzesi, 2015 yılında “Avrupa Müze Akademisi” tarafından düzenlenen yarışmada finale kalmış ve “Jüri Özel Ödülü ”ne layık görülmüştür.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: Haber merkezi