Samsun

OMÜ'de yetiştirilen kenevir, katma değerli ürünlere dönüşecek

OMÜ bünyesinde 2019'da kurulan ve Türkiye'nin ilk kenevir araştırma enstitüsü olan Kenevir Araştırmaları Enstitüsünce her yıl araştırmalarda kullanılmak üzere kenevir bitkisi ekimi gerçekleştiriliyor.

Abone Ol

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞECEK

Genellikle Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde bulunan deneme arazilerine dikilen kenevir, hasadın ardından OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsünde ilaç amaçlı kullanım, çeşit geliştirme, saflaştırma gibi bilimsel araştırmalarda kullanılarak katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülecek.

Kenevir Araştırmaları Enstitüsünce projelendirilen çalışmalarla kenevirden tuğla, yalıtım malzemesi, konfeksiyon ürünü, hayvan yemi, roket başlığı gibi ürünler elde edilmesi için çalışma yapılıyor.

GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI KONUSUNDA EĞİTİM

OMÜ Ladik Meslek Yüksekokulunda ise Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı Bölümünde öğrenim gören öğrenciler ise geleneksel motifleri öğrenmenin yanı sıra kenevirin daha verimli kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda eğitim alıyor.

TÜBİTAK TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, 2015'te kenevir ıslahıyla ilgili hazırladıkları projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklendiğini söyledi.

ÇİFTÇİLERİN HİZMETİNE SUNULUYOR

Bu çalışma sonucunda "Vezir" ve "Narlı" adında iki çeşit elde ettiklerini anlatan Aytaç, "Vezir" türünün Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, "Narlı"nın ise OMÜ tarafından tescillenerek çiftçilerin hizmetine sunulduğunu belirtti.

13 BİN 500 DEKAR KENEVİR ÜRETİMİ

Aytaç, üniversite tarafından üretilen ve ıslah edilen tohumların, yetiştirmek isteyen üreticilere bir firma üzerinden verildiğine işaret ederek, bu yıl Samsun, Amasya ve Kastamonu'da 13 bin 500 dekar alanda kenevir üretimi gerçekleştirildiğini dile getirdi.

FARKLI ALANLARDA KULLANIMIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

İlerleyen yıllarda Türkiye'de kenevir ekiminin daha fazla olacağını dile getiren Aytaç, "Burada yapılan çalışmayı, TÜBİTAK destekli ıslah çalışmasının çarpan etkisi olarak görebiliriz. Kenevir enstitüsünde tarım ve ıslah üzerine çalışmalar var." ifadesini kullandı.

"İLAÇ AMAÇLI ÜRETİM İÇİN BAŞVURU YAPACAĞIZ"

Enstitüde inşaat, ilaç ve kimyasal sanayi gibi alanlarda birçok çalışma yürüttüklerinin altını çizen Aytaç, şunları kaydetti:

"Kenevirin değişik alanlarda kullanılmasıyla ilgili çalışmalarımız var. Örneğin kovan üretiminde keneviri kullanmaya çalışıyoruz. Kenevirin özellikle yara iyileştirici ve yüzey yenileyici özelliği üzerine çalışmalarımız var. Saflaştırma çalışmalarımız var. Yakın zamanda ilaç amaçlı üretim için de başvuruda bulunmuş olacağız."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.