SAMSUN’DA TRAFİK POLİSİ SANATLA STRES ATIYOR 

Samsun İl Emniyet Müdürlüğünde görevli trafik polisi Kadir Korkmaz, hurdaya ayrılmış dikiş makinesi, araç balatası, cıvata, somun, zincir ve motor gibi metal parçalarını kullanarak figür ve heykeller yapıyor.

Polisliğe 24 yıl önce başlayan 47 yaşındaki Korkmaz, Çarşamba İlçe Emniyet Müdürlüğünde motosikletli trafik polisi olarak görev yapıyor. Çocukluğunda kendi oyuncaklarını yapan Korkmaz, mesleğinin ilk yıllarında evinde gemi maketleri yapmaya başladı.

Canik ilçesi Devgeriş Mahallesi'ndeki bahçesine 5 yıl önce atölye kuran Korkmaz, mesai saatleri dışında atölyesinde vakit geçirerek hurdaya ayrılmış parçaları sanat eserine dönüştürüyor. Yaptığı metal heykeller büyük ilgi görüyor ve şimdiye kadar ABD, Almanya ve KKTC gibi birçok ülkeye eserlerini gönderdi.

"BUDAMA MAKASINI PELİKANIN AĞZI GİBİ GÖRMEYE BAŞLADIM"

Trafik polisi Kadir Korkmaz, çocukluğundan itibaren parçaları birleştirerek oyuncaklar yaptığını ve bu süreçte el becerileri ile hayal dünyasının geliştiğini belirtti.

Atıl durumdaki metal parçalara baktığında birbirinden farklı figürler gördüğünü ifade eden Korkmaz, "Hobim beni dinlendirmeye başladı. Baktım bundan keyif alıyorum. Arkadaşlarım da gördüklerini bana göndermeye başladı. Gördüğüm her hurdayı farklı görmeye başladım. Budama makasını pelikanın ağzı gibi, kıyma makinesini lokomotif olarak görmeye başladım. Dikiş makinesini lambadır, arabadır, kitaplıktır gibi görmeye başlayınca işler çığırından çıktı. İzinli günlerimde kendime terapi yapmaya başladım. Emeklilik hayalim de bunu böyle ilerletmek." dedi.

ALTIN PORTAKAL'DAN İLHAM ALDI

Kadir Korkmaz, birkaç yıl önce Antalya'da Altın Portakal Film Festivali’nin düzenlendiği film platosunda hurdadan yapılan heykeller gördüğünü ve bu heykellerin kendisine ilham verdiğini söyledi.

Samsun'da Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı Samsun'da Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı

Yaklaşık 5 yıldır hurdayı sanat eserine dönüştüren Korkmaz, şunları kaydetti:
"Sonuçta stresli bir mesleğimiz var. Sürekli trafikteyiz. Kafamızı boşaltmak için bu işe merak saldım. Yaptıklarımı dağıtıyorum. Yurt dışına birçok yere gönderdim. Her yıl ABD, Almanya ve Kıbrıs’a gitar gönderiyorum. Görenler bana fotoğraflarını gönderiyor. Ürünlerimle biraz özdeşleştiğimi düşünüyorum." dedi.

"HER ŞEYİN İKİNCİ BİR ŞANSA İHTİYACI VAR"

Hurda malzemelerin başka bir şeye dönüşmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Korkmaz, şu ifadeleri kullandı:
"Her şeyin ikinci bir şansa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hurda, eriyip demir olacak ama üretim amacından farklı bir şekilde kullanıyorum. Motosiklet zinciri ömrünü tamamlamış ama bir gitar olmuş. Bir krank, milyonlarca kilometre yol yapmış ama sonunda bir helikopter olmuş ve eşi yok. Ben bile aynısını yapamıyorum. Ne bulursam yakıştırarak monte ediyorum. En sonunda herkesin 'Ben bunu hiç böyle düşünmemiştim' dediği bir şey ortaya çıkıyor. Bu da benim için mutluluk kaynağı." dedi.

Kaynak: AA