Sabit ve dar gelirli emekli, Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenen ikramiyelere hatırı sayılır oranda zam yapılmasını bekliyor.
14 milyon emekli, dul ve yetim, Ramazan Bayramı’na üç ay kala ikramiyelerin ne kadar olacağını şimdiden merak etmeye başladı. Zira 1.100 liralık mevcut ikramiye satın alma gücünü hayli yitirdi. Bu para ile bırakın kaliteli çikolata alabilmeyi, kurban kesebilmeyi, torunlarına yüz güldürecek bayram harçlığı bile veremiyor emekli. Torunları karşısında adeta utangaçlık yaşıyorlar. Niye çekingenlik göstersin eli öpülesi emekli? Bu tabloyu hiç hak etmiyorlar.
Yüzde 30 oranında artırılan yetersiz aylıklarla temel gereksinimlerini ancak karşılayabiliyor, karşılayamıyorlar bile. Her yere bol kepçeden para dağıtılırken, söz konusu emekçi, emekli ve memur olduğunda yüzde 30 zam yeterli görülüyor. Bu hayat pahalılığında satın alma gücünü ne denli artırabilir ki? Temel gıdaya her gün gelen zam yüzde 30’luk aylık artışını çoktan eritti.
Memur ve emekçi, her gün farklı illerde maaş bordrosunu yakarak zammı protesto ediyor. Hükümetin, seçime kısa süre kala memur ve emekliye yüzde 15 oranında ek zam verebileceği dillendiriliyor. Umarım gerçekleşir. Zira hayat pahalılığı dar gelirliyi iyiden iyiye bunaltıyor.
İlk ödendiği 11 Mayıs 2018 tarihinde 1.000 lira olan ikramiye tutarı 2021 yılında salt yüzde 10 artışla 1.100 liraya yükseltildi. Israrlı taleplere karşın siyasi irade ikramiyeye yüzde 10 zamla yetindi.
İkramiyeler, ilk ödendiği 2018 yılından bu yana her yıl enflasyon oranı kadar artırılsaydı günümüzde 3.200 lira olacaktı. Ne ki beş yıllık süreçte yüzde 10 zam yansıtıldı. Mevcut ikramiye yüksek enflasyon ve dayanılmaz boyuta ulaşan hayat pahalılığından ötürü adeta pula döndü, artırılması kaçınılmaz hale geldi.
Emekli, bayram ikramiyelerinin geçmiş yıllardaki kayıpların telafi edilmesine yönelik en az 3.000 lira olmasını ve her yıl TÜFE oranında artırılmasını istiyor. Siyasi iradenin, memur ve emekliye yapılan yüzde 30 oranında artış yaparak ikramiyeyi 1.500 lira olarak belirleyeceği savlanıyor. Seçim gözetilerek tutarın daha yüksek olabileceği de vurgulanıyor. Gözler siyasi iradenin alacağı zam kararında. Emekli, bayramı karamsar değil, neşe ile karşılama hevesinde.
Emeklinin bir diğer beklentisi 2000 yılı sonrasında emekli olan SSK ve Bağ-Kur’lulara yönelik intibak yasasının hayata geçirilmesinde. 3.600 ek gösterge yasası çıkarıldı, EYT önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Sırada intibak yasası var.
2000 yılı öncesi emeklilerine ilişkin intibak yasası 2013 yılında hayata geçirilirken, geri kalanları kapsayan intibakın kısa sürede çıkarılacağı sözü verilmişti. Lakin o söz gök kubbede hoş bir seda olarak kaldı...