Virüs gibi yayılan bulaşıcı kanser, bir kıyamet filmi gibi görünse de hayvanlar aleminin gerçeği. Geçen hafta yayınlanan bir araştırmada da yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan, lösemi benzeri eski bir kanser türünün iki versiyonu bulundu. Bu yayılma şekli, köpeklerin çiftleşme yoluyla kanser hücrelerini birbirlerine geçirmesiyle benzer özellikler taşısa da aslında bulaşıcı kanser, doğal dünyada sınırlı sayıda hayvan türünde görülüyor. Ancak kabuklu deniz hayvanlarında yapılan son keşif, insanlar için potansiyel bir tehdit oluşturan daha fazla kanser türü olma ihtimalini artırıyor.
Bilim insanlarının bildiği kadarıyla, kanserler sadece son derece nadir durumlarda insanlara geçebiliyor. Örneğin, hamilelik sırasında annelerin bebeklerine kanser bulaştırdığı birkaç vaka olmuştu. Geçen hafta yayınlanan bir araştırmada da yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan, lösemi benzeri eski bir kanser türünün iki versiyonu bulundu.
Birleşik Krallık’taki Wellcome Sanger Enstitüsü’nden biyolog Dr. Adrian Baez-Ortega liderliğindeki araştırmacılar, tüm kanser hücrelerinin DNA’sının yanı sıra onları barındıran hayvanların da haritasını çıkararak, 2000’ler boyunca meydana gelen yüzbinlerce genetik mutasyonun yerini tespit etti. Göze çarpan bir kanser türünün, solungaçlardan giren ve yumuşakçanın dolaşım sistemi boyunca yayılan çift kabuklu bulaşıcı neoplazi (BTN) olduğu saptandı. Araştırmacılar, kanserli tümör hücrelerinin genetik dönüşümünü takip ederek, yumuşakçalardaki bu kanserin hayvanlardaki diğer bulaşıcı kanserlerden farklı olan tutarsızlıklarını keşfettiler.
Moleküler araştırmacı Dr. Alicia Bruzos, “İki bağımsız bulaşıcı kanserin varlığını açıklığa kavuşturduk ve çok daha farklı türlerin mevcut olduğundan şüpheleniyoruz. Farklı bulaşıcı kanser türleri hakkında daha geniş bir bakış açısına sahip olmak, tümörlerin gelişmesi ve uzun vadede hayatta kalması için gerekli koşullar hakkında bize daha fazla fikir verebilir.” diye konuştu.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.