Samsun’un İlkadım ilçesi Selahiye Mahallesi'nde, 100. Yıl Bulvarı üzerinde yer alan Acem Tekkesi, yaklaşık 200 yıl önce inşa edilmiş tarihi bir yapıdır ve eski Türk mimarisinin önemli örneklerinden biridir. 1985 yılında Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sit alanı olarak koruma altına alınan bu yapı, yuvarlak kemerli ve gösterişli giriş kapısıyla dikkat çeker.
Acem Tekkesi'nin kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, 1800’lü yılların sonunda, İranlılar tarafından yapılmasına izin verilmeyen Hüseyniye Tekkesi'nin yerine inşa edildiği kabul edilmektedir. Bir dönem, yabancı kökenli tüccar, seyyah ve dervişlerin konakladığı bir yer olarak bilinen bu tekke, daha sonra Samsunlu bir aile tarafından mesken olarak kullanılmıştır. Ancak, ailenin terk etmesinin ardından yapı uzun yıllar boş ve bakımsız kalmıştır. 2005 yılında restore edilerek, günümüzde sohbet ve kültür evi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
‘Acem’ kelimesi, genellikle İranlı veya Farslı anlamında kullanılsa da, daha geniş bir anlamda ‘yabancı’ veya ‘yerli olmayan’ gibi çağrışımları da vardır. Bu isim, yapının adının, burada konaklayan yabancı misafirlere atıfta bulunduğunu düşündürmektedir.