Son artışların ardından işçi ve memur emeklisinin aylığı ile milletvekili emeklisi maaşı arasındaki fark olağanüstü boyutlara ulaştı.
14 milyon emekli, dul ve yetimin aylığına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapıldı. Gariban kitleye verilen yetersiz yüzde 30’luk artış, milletvekilleri, emekli milletvekilleri, emekli Meclis Başkanları, cumhurbaşkanı yardımcıları, eski başbakanlar ve bakanların maaşına da aynen yansıtıldı.
Görünürde zam oranı eşit olsa bile tutar olarak her ikisi arasında devasa fark oluştu. Zaten önceden var olan maaş ayrımcılığı dudak uçuklatacak rakama ulaştı. Zira son derece düşük aylığa yapılan yüze 30 zam ile günün koşullarında yüksek sayılacak milletvekili ve emekli vekillerin maaşlarına yansıtılan yüzde 30 artış sonucu oluşan tutar arasında derin uçurum var.
Yüzde 30 zamla en düşük emekli aylığı 5.500 liraya, en düşük memur emeklisi maaşı 7.581 liraya yükseldi. Buna karşılık emekli vekillerin maaşı 51 bin 970 liraya, görev yapan milletvekillerinin maaşı 73 bin 379 liraya, emekli olup da halen vekillik görevini sürdürenlerin maaşı çifte dikişle 125 bin 349 lira oldu.
Son bir yılda milletvekilli emeklisinin maaşına 33 bin 110 lira, en düşük işçi emeklisinin aylığına 3 bin lira zam yapıldı. Vekil emeklisine verilen zam, işçi, esnaf ve memur emeklisine yapılan artışın 11 katı kadar oldu. Oysa can ve mutfak yakan hayat pahalılığı karşısında düşük aylık ve maaşların daha yüksek zamma gereksinim olduğu su götürmez gerçek.
2 milyon 721 bin emekli açlık sınırının altında kalan 5.500 lira ile bir ay geçinmeye çalışırken, emekli vekillerin maaşının 51 bin 970 liraya yükselmesi toplumun, dar gelirli yurttaşın vicdanını incitiyor. Milletin aslı ile vekili arasında bu denli maaş fark sanırım dünyanın çoğu ülkesinde yoktur.
Milletvekilleri ile emekli vekiller yüksek tutarlı maaşlarının yanı sıra, kendileri dahil aile bireyleri sıra beklenmeden lüks hastanelerde sağlık hizmetinden yaşam boyu ücretsiz yararlanıyor. Milletvekillerinin telefon, internet gibi haberleşme ücretleri TBMM tarafından karşılanıyor.
Hadi TBMM’de görev yapan vekillerin ziyaretçisi çok, giderleri fazla diyelim. Hafta sonu seçim bölgelerine gidiyor, seçmenlerin ihtiyaçlarını dinliyor. Ancak emekli vekillerin bu denli harcaması yok. En düşük emekli aylığı ile emekli vekil arasında bu denli farkın olması, gerçekten kabul edilecek gibi değil.
Toplumsal eşitliğin sağlanabilmesi için memur, işçi, esnaf emeklisi, dul ve yetim aylığı en az yoksulluk sınırı kadar olmalı ki kimseye el açmadan yaşamını sürdürebilsin. Zira onlar ülkenin onurlu ve emeği ile geçinen insanları. Milletvekili ve emekli vekil maaşında gözleri yok. Tek istedikleri insanca yaşanabilir aylığa kavuşmak.
Sahi vekiller 5.500 lira ile bir ay geçinebilirler mi?