Jeofizik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Özen, yerel yönetimler başta olmak üzere tüm ilgili kurum, kuruluş, oda ve STK'ların iş birliğiyle deprem öncesi ve sonrası hazırlık yaparak afetlere hazır olunabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.

LADİK'TEN GEÇEN FAYDA RİSK VAR

Özen, Kanal S'de Sevtap Sağlam'ın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Geç olmadan ve vakit kaybetmeden afetlere yönelik eylem planı hazırlanması gerektiğini vurgulayan Özen, "Doğal afetleri deprem olarak sınırlı tutamayız. Ayrıca heyelanlar, kaya düşmeleri, çığ gibi olayları da dahil ederek çalışmalar yapılmalı. Samsun'da deprem riski var. 1943 yılında yaşadığımız 7.2 büyüklüğündeki Ladik-Tosya depremi Samsun merkez de dahil olmak üzere birçok yerde hissedildi. Yine o bölgede bir riskimiz var. O fay kuşağı, doğu bölgemizden Karadeniz ve Marmara'ya kadar uzanan çok büyük bir kırık hattı. Sismik boşluk olan yerlerde Tosya ve Ladik tarafında olduğu görüyoruz. Deprem bekliyoruz ve kaçınılmaz. Ancak zamanı belli değil" dedi. 

ORTAK ÇALIŞMA YAPILMALI

STK'lar, vatandaşlar, üniversiteler, odaların depreme hazırlık anlamında geniş kapsamlı çalışması gerektiğinin altını çizen Özen sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim başımıza bir felaket gelmeden önce bir şey yapmıyoruz. Bundan ders alıp, önlemleri almak önemli. Şu anda Samsun depreme hazır değil. Konya, Sakarya gibi iller mikro bölgeleme çalışmalarını tamamladılar. Deprem esnasında kolay şekil değiştirebilen zemin ve mukavemet gösterebilen zemini önceden bilip yeni yerleşime açılacak yerlerle ilgili planlama yapılması gerekiyor. Buradan başlanması gerekiyor. Samsun'da mikro bölgeleme çalışması yapılmadı. Kahramanmaraş depremlerinin sonuçlarını gördük. Yeni seçilecek belediye başkanlarımızın afet konusunda duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Teknik destek anlamında meslek odalarımızla, STK'larla ortak bir çalışmayla depreme hazır olunabilir."

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.