Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Meclisi, 2025 yılının ilk meclis toplantısını Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirdi. Mecliste söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 2024 yılında yürüttükleri faaliyetler hakkında meclisi bilgilendirdi.
STRATEJİK PLANIN EN ÖNEMLİ AYAĞI
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Bolu’daki yangın faciasında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır ve yaralılara acil şifalar dileyerek sözlerine başladı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak stratejik plan çerçevesinde ihracatın sürdürülebilir artışı için çalışmalar yürüttüklerini belirten Murzioğlu, “İhracat, stratejik planımızın ana başlıklarından biri. Üyelerimize pazar araştırması ve potansiyel alıcılar konusunda destek sağlıyoruz. 51 firmaya ücretsiz danışmanlık verdik, 2024’te 40 bin 163 adet medos dolaşım belgesi onayladık. Dış ticaret elemanı yetiştirmek için sürekli eğitimler düzenliyoruz” dedi.
SAMSUN 31 İL İÇİNE GİRDİ
Murzioğlu, Samsun’un 2024 yılında 1 milyar 652 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, şehrin 174 ülke ve 7 serbest bölgeye ihracat yaptığını söyledi. En büyük ticaret ortaklarının Rusya, ABD, Hollanda, Almanya ve Özbekistan olduğunu vurgulayan Murzioğlu, en çok ihraç edilen ürünlerin motorlu taşıt parçaları, öğütülmüş tarım ürünleri, silah ve mühimmat olduğunu ifade etti. Murzioğlu, "2024 yılında faaliyet yeri esasına göre 31 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını görüyoruz. Samsun da bu listede yer aldı. 89 ürün çeşidi ve 124 farklı sektörde ihracat gerçekleştirdik. Dijital dönüşüm konusunda siber güvenlikten yapay zekaya kadar birçok eğitim düzenledik. E-ticaret farkındalığını artırmak için iki büyük etkinlik gerçekleştirdik. Sürdürülebilirlik konusunda üyelerimizi desteklemek için uzman yetiştiriyoruz ve danışmanlık süreçlerine başlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
954 BİN AVROLUK HİBE
Murzioğlu, Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz Konsorsiyumu Projesi kapsamında, 2025-2028 dönemi için Avrupa Komisyonu’ndan 954 bin 650 avro hibe aldıklarını da belirterek şunları söyledi: “Bu proje ile Zonguldak’tan Artvin’e 16 ilde KOSGEB ve odalar iş birliğiyle faaliyetler yürüteceğiz. KOBİ’lerin uluslararası pazarlara açılmalarını, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik yeteneklerini geliştirmelerini desteklemek adına eğitim, organizasyon, danışmanlık ve B2B faaliyetleri düzenleyeceğiz. Son 10 yılda 250’den fazla eğitim ve 85 uluslararası iş görüşmesi etkinliği gerçekleştirdik. Bu süreçte 8 binden fazla firma katılım sağladı ve 200’e yakın firmamızın yurt dışına açılmasına destek olduk.”
ÜYE SAYISI 10 BİNE YAKLAŞTI
Murzioğlu, 2024 yılı oda hizmetleri hakkında bilgi vererek, “2024’te bin 246 yeni üye kaydı yaparken, 399 firmanın kaydı kapandı. Böylece faal üye sayımız 9 bin 800’e ulaştı. Üyelerimizin çoğunluğu anonim ve limitet şirketlerden oluşuyor. Yıl boyunca 210 Yerli Malı Belgesi, 233 Kapasite Raporu düzenledik, 2 bin 728 sayısal takograf teslimatı gerçekleştirdik. Ayrıca, iş makinesi tescil, tır karnesi ve dozvola satış hizmetlerimizi sürdürdük. 2022–2025 Stratejik Planımız doğrultusunda ilerlerken, 2026–2029 dönemi için tüm paydaşlarımızla yeni yol haritamızı oluşturacağız. Güçlü Samsun, Güçlü Türkiye hedefiyle çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.
OY BİRLİĞİ İLE İBRA EDİLDİ
Murzioğlu’nun konuşmasının ardından söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahri Eldemir, 2024 yılının 31 Aralık tarihi itibariyle gerçekleşen odanın kesin gelir-gider bütçesiyle ilgili meclis üyelerine sunum yaptı. Daha sonra ise, meclise sunulan 2024 yılının 31 Aralık tarihi itibariyle gerçekleşen odanın kesin gelir-gider bütçesi ve Faaliyet Raporu oy birliği ile kabul edildi. Meclis ayrıca, yönetim kurulu 2024 yılı faaliyetlerini de oy birliği ile ibra etti. Tekrar söz alan Murzioğlu, oda olarak ortaya koydukları hedeflerin gerçekleşmesi noktasında verdikleri destek ve güven için meclis üyelerine teşekkür etti. Meclis, diğer gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından sona erdi.Samsun TSO'dan Başkan