Samsun Madeni Sanatkarlar Odası (SMSO) Başkanı Eyüp Aydın, verilen sözlere ve Toybelen Sanayi Sitesi'nde dükkan sahibi olmak isteyen eski sanayi sitesi esnafının taleplerine rağmen 485 dükkanın TOKİ tarafından satışa çıkarılmasının, kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

TOPLU ŞEKİLDE TAŞINMAK İSTEDİK

Aydın, Kanal S ekranlarında Gürkan Sarıkaya'nın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu olduğu. Gülsan Sanayi Sitesi'yle birlikte eski sanayi sitesini de Toybelen'e taşımak istediklerini belirten Aydın, "Gülsan'da 2 bine yakın esnafımız var. Toybelen'de yapılan bin 525 iş yeri 82 ticari alanın olduğu projenin 2024'ün ortalarında bitmesini bekliyoruz. Fiyatlarla ilgili problemlerimiz oldu. Ankara'yla, TOKİ'yle görüştük. En son TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dr. Mehmet Muş sağ olsun bize destek oldu, indirim aldı. Şu anda Gülsan'daki esnafımız bin 40 iş yerinin sözleşmesini imzaladı. Gülsan'ın bu problemini bir nebze çözmüş olduk. Bizim tek beklentimiz Canik bölgesindeki Gülsan ve eski sanayi sitemizdeki esnafımızı toplu bir şekilde Toybelen'e taşımaktı" dedi.

İHALEYE ÇIKILMAYACAĞI SÖYLENMİŞTİ

Eski sanayi sitesinin bir geleceği olmadığını ifade eden Aydın, "Gülsan Toybelen'e taşınacak, eski sanayi sitesinin olduğu bölge orada kalmış olacak. Eski sanayi sitesinin kaldırılmasıyla ilgili bir durum gündemde yok. Ama oranın imar düzeni iş merkezi. Sanayi sitesi olarak değil. Ama orada bizim geleceğimiz yok. Şimdi olmasa bile 5-10 sene sonra orası dönüşüme uğrayacak ve iş yeri arayışına düşeceğiz. 500'e yakın dükkanın kalmış olması bizim için avantajdı. Biz de tüm esnafı oraya taşımak istedik. TOKİ kalan iş yerlerini satışa çıkardı. Bu da bizi üzdü. TOKİ Başkanımızla da bir araya geldiğimizde 'Sizin talepleriniz varken biz ihaleye çıkmayacağız" demişti. Ben de esnafımızla görüştüğümde bu sözü hatırlatarak güven veriyordum. Ama geldiğimiz noktada bu oldu. Bu tabii ki TOKİ'nin iradesinde. TOKİ oraya bir masraf yaptı. Bunu bir şekilde yerine koymak durumunda. Onu da kabul ediyoruz biz, bunun bilincindeyiz. Kalan 500'e yakın iş yerinin maliyeti hesaplansın, üzerine bir miktar kar koysun ama bunu Samsun'daki esnafa versin istedik" diye konuştu. 

ÖNCELİK ESNAFA VERİLMELİ

Önceliğin esnafa verilmesi verilmesi gerektiğini dile getiren Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Toybelen'deki sanayi sitesi küçük sanayi esnafı için yapılıyor ama bu arkadaşlarımız buradan faydalanamıyor. Rakamlar çok yüksek. Açık artırma usulü olduğu için en fazla rakamı kim verirse o alacak. Bu dükkanların ihaleye çıkması demek parası olan alacak demek. Biz yatırımcıya karşı değiliz. Yatırımcı da alsın ama esnafın da talebi var. Önce esnaf alsın kalan dükkanlar elbette yatırımcıya satışı yapılsın. Bunun için hem siyasilerle hem de TOKİ'yle yine görüşmelerimiz devam ediyor. TOKİ'nin deprem bölgesine ciddi bir kaynak aktarımı oldu. Şu anda da bir kaynak arayışı içindeler. Haklı olarak Türkiye genelindeki konut ve iş yerini satışa çıkardı. Buradan gelecek kaynak da deprem bölgesinde kullanılmak için aktarılacağını duyduk. Onlar da kendilerince haklılar ama biz de kendimizce haklıyız. Esnaf her zaman devletin yanında. Darbe girişiminde önce esnaf sokaktaydı. Pandemi oldu önce esnaf fedakarlık yaptı. Depremde esnaf varıyla yoğuyla sahadaydı. Biz her zaman devletimizin yanında olmaya da devam edeceğiz. Biz de doğal olarak ufak tefek isteklerimizi ilgili kurumlardan talepte bulunuyoruz."

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.