TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi tarafından yapılan açıklamada, 4.0 büyüklüğündeki depremden 25 dakika sonra 1.2 büyüklüğünde deprem oluştuğu belirtilirken, "Samsun ili Atakum ilçesinin yaklaşık 17 km. kuzeyinde deniz içerisinde saat 03.10’da moment büyüklüğü MW =4.0 olan bir sismik aktivite meydana gelmiştir. Oluşan depremin derinliği 18.27 km. olarak belirlenmiştir. Bu depremden yaklaşık 25 dakika sonra saat 03.35 de ise ML =1,2 olan ikinci bir sismik aktivite oluşmuştur. Depremlerin oluştuğu Karadeniz baseni yarı izole bir deniz basenidir. Bu basen Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz baseni olarak iki alt basene ayrılmaktadır. Oluşan Depremler Batı Karadeniz baseninde yer almaktadır." denildi. 

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı; 

Doğu Karadeniz Baseni tamamen okyanusal kabuk ve kenarlarda ince bir kıtasal kabuk, Batı Karadeniz Baseni ise kuzeybatı kısımlarında okyanusal kabuk, güneybatı kısımlarında ise aşırı incelmiş kıtasal kabuk ya da yüzeylenmiş manto içermektedir. Bu basenler 5-6 km tortul örtüsüyle kaplı kıtasal kabuğa sahip Andrusov ve Arkhangelsky Sırtı (Orta Karadeniz Sırtı) ile birbirinden ayrılmaktadır. Batı Karadeniz Baseni 16 km kalınlığında sedimanter örtü ve altında okyanusal ve aşırı genişlemiş kabuğa sahiptir. Doğu Karadeniz Baseninin altında yaklaşık 6-8 km kalınlığında okyanusal kabuk ve 12 km’ ye kadar sedimanter örtü mevcuttur. Ancak Batı Karadeniz Baseni (BKB) ve Doğu Karadeniz Baseni (DKB) bir yay ardı basen olarak Pontid volkanik yayının arkasında gelişmiştir. Ancak çözülemeyen problemlerden biri basenin açılma kinematiği, diğeri ise basenin açılma zamanıdır. En çok tartışılan konu ise; Batı ve Doğu Karadeniz alt basenlerinin aynı zamanda oluşup oluşmadığıdır.

Andrussov Sırtı’ nın saat yönünde dönmüş olması, her iki basenin eşzamanlı olarak açıldığını ve Pontid kuşağının güneye sürüklendiğini göstermektedir. 
Bu kısa bilgiler ışığında;

a)İlk oluşan sismik aktivite rift açılma eksenine yakın bir yerde meydana gelmiştir. 
b)İkinci oluşan sismik aktivite ise deniz içinde bir heyelan oluştuğuna işaret etmektedir. 
c)Rift açılma ekseninde meydana gelen bu deprem, Pontid kuşağının sıkışmaya devam ettiğini göstermektedir. Batı ve Orta Pontid kuşağında meydana gelen bu gerilme ise Kuzey Anadolu Fay Zonunda Sismik aktivitenin artacağının bir göstergesidir. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.