Samsun

Taşkın ve coğrafi bilgi sistemleri eğitimi Samsun’da başladı

Samsun’da lisansüstü öğrencilere taşkın eğitimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından başlatılan proje kapsamında yüksek lisans ve doktora öğrencileri, taşkın araştırmaları ve coğrafi bilgi sistemleri teknikleri konusunda eğitim alıyor.

Abone Ol

SAMSUN'DA TAŞKIN VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ EĞİTİMİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır’ın yürütücülüğünde Samsun’da bir otelde düzenlenen "Taşkın Araştırmalarında Arazi Çalışmaları ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikleri Kullanımı Eğitimi" projesi başladı. Eğitim, 4 gün sürecek ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından destekleniyor.

16 ÜNİVERSİTEDEN 20 ÖĞRENCİ KATILIYOR

OMÜ’nün yanı sıra Samsun, Gümüşhane ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitelerinden 8 akademisyenin görev aldığı projede, 16 farklı üniversiteden 20 yüksek lisans ve doktora öğrencisine eğitim veriliyor.

TAŞKIN MODELLERİ VE ÖNLEMLERİ ANLATILACAK

Proje kapsamında öğrenciler, taşkın bilgi sistemleri, modelleri ve oluşum süreçleri hakkında bilgi sahibi olacak. Doç. Dr. Muhammet Bahadır, eğitimde taşkınların neden olduğu zararların ele alınacağını, bu afetlerin önceden nasıl önlenebileceği ve coğrafi bilgi sistemi tabanlı bilgisayar modellemeleri ile çözüm yollarının öğretileceğini belirtti.

TÜRKİYE’DE TAŞKINLARLA MÜCADELE ELE ALINIYOR

Karadeniz başta olmak üzere birçok bölgede yaşanan taşkınlarla mücadeleye yönelik bilimsel bir yaklaşım geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Bahadır, "Resmi kurum ve kuruluşlarla birlikte bu sorunu bilimsel tabanda daha kapsamlı bir şekilde ele almayı hedefliyoruz." dedi.

UZMANLARDAN FARKLI KONULARDA SUNUMLAR

Eğitimin ilk gününde Doç. Dr. Muhammet Bahadır, "Uygulamalı Jeomorfoloji Yaklaşımıyla Doğal Afet ve İnsan İlişkileri" konulu bir sunum yaptı. Ardından Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek "Arazi Kullanımının Taşkın Oluşumuna Etkileri", OMÜ Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun "Akarsu Havzası Yönetiminde Arazi Çalışmaları", Doç. Dr. Faruk Aylar "Arazi Çalışmalarında İnsansız Hava Araçlarının Kullanımı", Prof. Dr. Emre Özşahin ise "Taşkın Araştırmalarında Kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikleri" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

HEDEF, BİLİMSEL VE UYGULAMALI YAKLAŞIM

Eğitim boyunca taşkınların coğrafi bilgi sistemleri ve saha çalışmaları ile nasıl önlenebileceğine dair teorik ve pratik bilgiler aktarılacak. Proje, lisansüstü öğrenciler için uygulamalı bir eğitim fırsatı sunuyor.