Güncel

Tarımda yeni dönem! Uygulama başladı

Abone Ol

“2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ve Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı” Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni modelde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkilerini planlama kapsamına aldı. Bu kapsamda 2025 yılı için destek katsayısı dekara 244 TL olarak belirlendi ve planlı üretim kapsamında ürünlerin destek oranları değişiklik gösterebilecek.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KARARNAMEDE YER ALMIYOR

Karara göre, 2025'ten itibaren gübre ve mazot desteği kaldırılacak ve 17 üründe fark ödemesi (prim) desteği de sona erecek. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Mazot ve gübre desteği kararnamede yer almıyor. Bu iki kelime dahi geçmiyor" dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı ise, "Temel destek kaleminin mazot ve gübre maliyetlerini karşılayacak şekilde revize edildiğini" belirtti.

Yıldırım, 'Tarım Dünyası'nda yayımlanan yazısında, tarımda yeni destekleme modelinde neler olduğunu başlıklar halinde şöyle sıraladı:

– Mazot ve gübre desteği 2025 üretim yılı itibariyle tamamen kaldırılıyor.

– Halen 18 üründe uygulanan fark ödemesi(prim) desteği iki bakanlığın teklifine göre ödenecek.

– İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı.

– Destek kalemlerinde sadeleştirme yapıldı.

– Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek.

– Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak.

– Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak.

MAZOT MALİYETİNİN YÜZDE 50'Sİ, GÜBRENİN YÜZDE 25'İ KARŞILANACAK

Bakanlık açıklamasında, çiftçilerin mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'inin karşılanacağını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bitkisel üretim desteklerinin ilk kez üç yıllık olarak açıklandığını ve sadeleştirme yapıldığını vurguladı. Ayrıca, üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ve su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacağını belirtti.

ÜRÜNLER KATEGORİYE AYRILDI

AA'nın aktardığına göre, ürünler üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için belirlenen destek katsayısı dekarda 244 TL olup, farklı ürün kategorilerine göre değişiklik gösterecek. Destekler, tarımsal planlama çerçevesinde milli tohum kullanımı ve stratejik ürün üretimine yönlendirilmiş durumda.

GELECEK YIL YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Cumhurbaşkanı Kararı'nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025'te, bazıları ise 1 Mayıs 2025'te yürürlüğe girecek.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.