Milyonlarca kişinin nefeslerini tutarak beklediği EYT kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yıllardır heyecanla beklenen kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte EYT’den yararlanmak isteyen vatandaşlar hızlıca başvuru işlemlerine başladı. EYT’liler başvurularını e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapabilecekleri gibi, kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na da giderek işlem yaptırabilecekler.
e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurular devam ederken, yoğunluktan kaynaklı bazı sıkıntılar meydana gelebiliyor bu nedenle bazı vatandaşlar, kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeyi tercih ediyor. Bu nedenle SGK’nın hafta sonu çalışıp çalışmadığı merak konusu oldu.
SGK HAFTA SONU ÇALIŞIYOR MU?
SGK, hafta sonları çalışmıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, cumartesi günü EYT için ek mesai yapacağı öğrenildi.
SGK HANGİ GÜNLER ÇALIŞIYOR?
Sosyal Güvenlik Kurumu, hafta içi her gün 08:00 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. SGK’nın normal şartlar altında çalıştığı mesai saatleri 08.00-17.00. 12.00 ve 13.00 arasında kurumda öğle molası veriliyor.
SGK TATİL GÜNLERİ HİZMET VERİYOR MU?
Sosyal Güvenlik Kurumu dini ve resmi bayram günlerinde hizmet vermiyor. Yani Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Arefe günü, 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos ve 15 Temmuz gibi resmi tatillerde kurumda işlem yaptırmanız olanaksız.
SGK Genel Müdürlüğü’ne telefon ile ulaşabilirsiniz. 0312 207 80 00 numaralı telefon ile mesai saatlerinde bilgi alabilmeniz mümkün.
Ayrıca ALO 170 hattına bağlanarak 7/24 tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.
SGK’DAN EYT AÇIKLAMASI
Sosyal Güvenlik Kurumu, kendi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamayla EYT kanunu bekleyen vatandaşları bilgilendirdi. SGK’nın EYT açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“8.9.1999 öncesi ilk defa sigortalı olanların emekli aylığına hak kazanmasında yaş şartını kaldıran düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiştir. Söz konusu kanun henüz Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmediği halde çok sayıda vatandaşımız gerek e-Devlet gerekse doğrudan başvuru yolu ile Kurumumuzdan aylık talebinde bulunmaktadır. Konuya ilişkin kanun Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmeden yapılan bu taleplere istinaden Kurumumuzca aylık bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir. Tüm süreçler tamamlanıp Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra Kurumumuzdan aylık talebinde bulunulması halinde aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacaktır”
KİMLER EYT BAŞVURUSU YAPABİLİR?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen kanun, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanları kapsıyor. Bu tarihten önce sigortalı olanların yaş şartı resmi olarak kaldırıldı. Prim sayısını tamamlayan vatanlar emekli olabilecekler.
EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlanmışsa emeklilik başvuruları kabul edilecek.
Emekliliği onaylanan vatandaşlar emeklilik sonrasında aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlarsa bu çalışanlar için işverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi indirimi yapılmasına karar verildi.
Kamu kurumlarında sürekli işçi olarak çalışanların emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu feshini gerektiren hükümler uygulanmayacak.
Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını ilerleyen tarihlerde dolduracaklarla birlikte EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olacakların, 4 milyon 800 bin kişiyi bulacağı tahmin ediliyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.