Samsun

Samsun’un sağlık mirası: Cerrahi Aletler Müzesi 28 bin ziyaretçiyi karşıladı!

Türkiye'nin 150 yıllık tıp tarihini gözler önüne seren müze, ziyaretçi akınına uğradı. Samsun'daki Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi, 2024 yılında 28 bin ziyaretçi ağırladı.

Abone Ol

SAMSUN’DA TARİHİ TREN ATÖLYESİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜ

Samsun’da, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait tarihi tren bakım atölyesi restore edilerek Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi olarak hizmete açıldı. Müze, Türkiye’nin 150 yıllık tıp tarihini sergileyerek hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 2024 yılı verilerine göre müzeyi 28 bin kişi ziyaret etti.

18. VE 19. YÜZYILA AİT ESERLER SERGİLENİYOR

Müzede sergilenen eserler genellikle 18. ve 19. yüzyıla ait. Giriş bölümünde hasta sandalyeleri, protez-ortezler ve çeşitli medikal cihazlar bulunuyor. Müzenin orta kısmında ise 19. yüzyıla ait ahşap oda sandalyesi, komodin lazımlık, termoforlar, baston ve koltuk değnekleri gibi malzemeler yer alıyor. Ayrıca masaj aletleri, sırt kaşıyıcıları, mor ışın makineleri, fıtık bağları ve 1800’lerden kalma sedyeler de müzede görülebiliyor.

GENEL CERRAHİ SERGİ SALONU BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Müzenin Genel Cerrahi Sergi Salonu’nda 1900 yılına ait otoklav sterilizasyon makineleri, cerrahi kesici aletler ve kadın doğumda kullanılan cerrahi cihazlar sergileniyor. Diğer bölümlerde dişçi aletleri ve göz muayene setleri de dikkat çekiyor.

MODERN VE TARİHİ MEDİKAL ALETLER YAN YANA

Müze, sadece tarihi eserlerle sınırlı kalmıyor. Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği (MEDİKÜM) üyesi firmaların üretimini yaptığı modern cerrahi el aletleri de burada sergileniyor. Bu durum, ziyaretçilerin tıp tarihine geçmişten bugüne uzanan bir yolculuk yapmasını sağlıyor.