GEÇMİŞTEN BUGÜNE ÇAKALLI MENEMENİ
Menemen denilince akla gelen ilk adres Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Çakallı Mevkii. Samsun-Ankara karayolunda geçiş güzergâhı olan Çakallı, ilki 1949 yılında açılan menemencilerin zamanla ilgi görmesiyle "lezzet durakları" arasındaki yerini aldı.
Tarihte kervanların konakladığı bölge olan Çakallı'da bugün itibariyle menemen yapılan 40’dan fazla tesis bulunuyor. Bölgedeki menemencilere günde yaklaşık 3 bin kişi gelerek bu lezzetin tadına bakıyor. Oldukça rağbet gören menemen, bölgenin de en önemli istihdam kaynaklarından biri. Ortalama 500 kişinin çalıştığı tesisler, 24 saat esasına göre hizmet veriyor. Bölgede en dikkat çeken işletmelerden biri de Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan “Çakallı Han.” Bu tesis enfes lezzetleri sunmasının yanı sıra misafirlerine tarihin izlerini de yansıtıyor.
NASIL YAPILIYOR?
Çakallı menemeni; tereyağı, biber, domates, kaşar peyniri, yumurta sarısı ve baharatlar kullanılarak yaklaşık 15 dakikada yapılıyor.2 kişilik menemen için 100 gram tereyağı ve bir adet yeşil biber tavada kavruluyor. Ardından kabukları soyulan 3 adet domates ekleniyor. Bu karışım yaklaşık 5 dakika piştikten sonra domatesler ezilerek salça kıvamına getiriliyor. Sonra kaşar peyniri ilave ediliyor ve son olarak 4 yumurtanın sarısı ekleniyor. 5 dakika daha piştikten sonra menemen tatmak için hazır hale geliyor.
PEKİ DİĞER MENEMENLERDEN FARKI NE?
Çakallı menemenini diğerlerinden ayıran en önemli özellik domatesinin salça kıvamına gelene kadar ezilmesi. Kullanılan organik tereyağı ve yumurta da lezzetine lezzet katıyor menemenin. Çakallı menemeninde soğan da kullanılmıyor ve yumurtanın da sadece sarısı kullanılıyor.
Eğer yolunuz Samsun’a düşerse Çakallı Mevkiinde bir mola vermenizi ve mutlaka Çakallı menemeninin tadına bakmanızı öneririz.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.