Samsun'un Çarşamba ilçesinde eski adıyla Costal olarak bilinen Yalı Mahallesi'nde hazine arazileri üzerinde evleri bulunan ve yıllardır ecri misil ücreti ödeyen vatandaşlara Milli Emlak Müdürlüğü, yerleri satın almaları için milyonluk fiyat belirleyip 15 gün süre verince, vatandaşlık büyük şaşkınlık yaşadı.
Çarşamba ilçesi Yalı Mahallesi'nde hazine arazileri üzerinde evleri bulunan ve yıllardır ecri misil ücreti ödeyen vatandaşlara Milli Emlak Müdürlüğü, yerleri satın almaları için milyonluk fiyat belirleyip, 15 gün süre verdi. Yıllardır hazine arazileri üzerine yaptıkları evlerde yaşayan vatandaşlar, Milli Emlak Müdürlüğü'nün tapu satışı için gönderdiği tebligatlarla şoke oldu.
Yalı Mahallesi sakinleri, 1.5 yıl önce metrekaresi 94 lira olarak belirlenen yerler için, Milli Emlak Müdürlüğü'nün bin 200'lere varan fiyat belirlediğini açıklayarak, "Bu fahiş fiyattır. Bizlerin bu rakam üzerinden tapuları alma imkanı yok. Bize 15 gün süre verildi. Tapunuzu alamazsanız, yerlerimizi ihale ile satacaklarını söylüyorlar" dedi.
Samsun Medya Grubu'na açıklama yapan mahalle sakinleri, metrekaresi bin 200 lira oranında belirlenen fiyatın düşürülmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi. Mahalle sakinleri, evlerinden olma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını belirtti.
MUHTARIN TEPKİSİ
Yalı Mahallesi Muhtarı Selami ŞAHİN: Bu alan devletin hüküm ve tasarrufu altındaydı. İmar yolu ile burası hazineye devredildi. Hazinede zaman zaman buradan yerleri satışa çıkarttı. Boş arsalar satılıyordu. En son buranın metrekare fiyatı 98 liraydı. Şu an bin 200- bin 180 lira. Buradaki insanların hepsi emekli. 115 tapu geldi. Bunların bir kısmı TOKİ'de. Yapı kayıt belgesi olan binalar vatandaşa doğrudan rahat bir şekilde satılacak denilmişti. İki kez birim fiyat belirlendi. Her ne hikmetse Samsun Milli Emlak Müdürlüğü'nden bu fiyatlar geri dönüyor. Buraya en son denetmen geldi, fiyat tespitleri yapıldı. Ama buna Samsun Milli Emlak müdahale etti. Bu kadar fiyat olur mu? Bu tamamen keyfi yapılmış bir fiyatlandırma. İnsanların bunun altından kalkması mümkün değil. Alamasa ne olacak. Bu iş ile ilgili ne yaptıksa başarılı olamadık. Bu vatandaşları rahatlatacak bir yol bulunmasını istiyoruz.
ADALETSİZLİK VAR
Abuzer ZENGİN: Burada metrekaresine 24 liraya, 93 liraya tapu verildi. Şimdi bin 140 lira oldu. Bazıları tapusunu aldı, bazıları alamadı. Bize vermediler. Burada adaletsizlik var. 5 sene olmuş adam tapusunu almış, ben 30 senedir buradayım alamadım. Burada yol yoktu, hep ben yaptım. Ben tapu alamadım. Benim yerim TOKi'ye gitmiş. En son burada tapu 93 liradan verildi. Olsun da 300 lira olsun. Bin 140 lira ne demek? Beyoğlu'nda yer mi satılıyor? Buralar kumluktu. Biz buraları ağaç dikerek, yol yaparak yaşanabilir hale getirdik. Burası değerlendi. Burayı Milli Emlak mı yaptı? Hayır biz yaptık. Yapı kayıt belgelerimiz var. 30 senedir ecri misil yatırıyoruz.
VERİLEN RAKAM FAHİŞ
Levent ESİN: Büyüklerimiz 1982 yılında muhtar belgesi ile burası hazine yeri olmasına rağmen, bir bedel karşılığında yer satın aldı. Bu yerlerin hem belediyeye, hem Mal Müdürlüğü'ne vergileri ve ecri misilleri ödendi. Burada ilk tapu, metrekaresi 18 liradan verildi. En son verilen de metrekaresi 90 civarındaydı. Bize uygun fiyata alınacak denildi. Fakat karşımıza öyle bir rakam çıktı ki, en son verilen rakamın 11 kat fazlası. Bize işinize gelirse, başkasına ihale ile veririz denildi. 1982 yılından beri buraya elektrik ve su verilmiş. Biz de bunun vergisini, ecri misil bedelini ödemişiz. Fahiş rakam verilmeden tapuların verileceğini söylemişti bakan. Seçim arefesinde, hükümetle vatandaşı karşı karşıya mı getirmek istiyorlar? Cumhurbaşkanımızdan destek bekliyoruz. Kolaylık tanınmasını istiyoruz.
ÖDEME İMKANIMIZ YOK
Hülya GÜLEÇ: 1982'den beri kayınpederim burada ikamet ediyordu. Tapusunu alanlar aldı. En son metrekaresi 96 liradan burada tapu satıldı. Bize ise şimdi metrekaresi bin 140 liradan fahiş bir fiyat çıkardılar. Burada olanların hepsi emekli. Bunu ödemesinin imkanı yok. Kolaylık sağlanması yerine, zorluk çıkartılıyor. Fahiş fiyat uygulanıyor. Bu fiyatın tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. 26.07.2022 tarihinde bana verilen evrakta, 368 bin lira ödeme çıkartıldı. Milli Emlak Müdürülüğüne 2021 tarihinde bu evrak gelmiş. Bu evrak 25.5.2021'de gelmiş. Peki bana ne zaman gönderilmiş bu evrak. 15 ay sonra. 15 ay sonra, 368 bin liraya, gel tapunu 15 gün içinde al diyorlar. Milli Emlak neden bu fiyatı, 2021'de değilde, 2022 yılında bin 140 lira olarak gönderdi. Biz 40 yıldır buradayız. Burada insanların çoğu emekli, belirlenen rakam üzerinden ödeme imkanları yok.
MAKUL FİYAT MI?
Reyhan BAŞ: 20 yıldır burada ikamet ediyorum. Biz buraları parasını vererek satın aldık. Yerler, 18 liradan, 28 liradan metrekaresi satılarak tapular verildi. Metrekaresi 94 liradan satılan yer, şimdi bin 200'lere varan rakamlarla satılmaya çalışılıyor. Ben bu parayı nasıl ödeyeceğim? Resmen bize gidin deniliyor. Buranın ecri misillerini, vergileri hep yatırdık. Yapı kayıt belgeleri verildi, evler sizin denildi. Satış yapıldığında evi olanlara makul fiyatla verileceği söylendi. Ama böyle olmadı.
NASIL ÖDERİZ?
Rabia SİNCAK: Yerlerimize tapu vermek için metrekaresine bin 200 lira fiyat isteniyor. Biz emekli insanlarız, bu paraları nasıl vereceğiz? Bize uygun fiyat verilmesini istiyoruz. Emekli maaşı ile bu parayı nasıl ödeyeceğiz? Yüzde 10'unu bizden peşin istiyorlar. 50-60 bin lirayı buluyor. Bunu biz nasıl vereceğiz. Evi olanlara daha düşük fiyattan satış yapılacağı söylenmişti. Cumhurbaşkanımızdan bize yardımcı olmasını istiyoruz.
CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ
Mustafa DİKTAŞ: Sayın Cumhurbaşkanım Rizeli bir hemşehrin olarak buradaki dostalarıma bir çare bulmanı istiyorum. Bu millete sıkıntı çektirme, elinden ne geliyorsa bizi kurtar. Biz bu yüksek meblağı ödeyemiyoruz. Bu millet sana inanıyor, yardımcı olmanı bekliyorum.
MUHATAP YOK
Sevda YORGANCI: Annem ve babam burayı muhtar tapusu ile almışlar. Bir hafta önce hazineden yazı geldi, 764 bin 190 lira. Ben bu parayı nasıl ödeyeceğim? Ödemem mümkün değil. Yüzde 10'unu peşin yatırın diyorlar. Yatıramam ki. Muhatap alacağım kimsede yok. Ne yapacağımı bilemiyorum.
DEVLETE KİRA VERİYORUZ
Kemal IŞIKALTIN: İnsanlar para verip buradan ev aldılar. Aldıktan sonra da devlete kira verdiler. 30 yıldan beri biz devlete kira veriyoruz. Şu an bu yerlere tapu verilecek. 1.5 yıl önce 30-40-94 liraydı metrakeresi. Şimdi 1.5 yıl sonra bin 194 lira isteniyor metrekaresine. Bunu vatandaşın ödeme gücü yok. Metrekaresine 300-400-500 alsın ama bin 194 lira çok fazla.
Haydar ÖZTÜRK
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.