Samsun

Samsun'daki belediyelere 'deprem' uyarısı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, depreme hazırlıklı bir ülke olmadığımızı, bu konuda bina ruhsatları veren belediyelere de büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi

Abone Ol

Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, çoğu belediyenin bünyesinde jeoloji mehendisi olmadığın ve denetimlerin de yeterince yapılmadığını belirterek, "Depreme yarın olacakmış gibi hazırlanmamız gerekiyor" çağrısında bulundu.

TÜRKİYE DEPREM ÜLKESİ

Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu bir kez daha hatırlatan Yılmaz, "Depremler olacak, olmaya devam edecek. Faylardaki periyot hareketleri belirli yıl aralıklarında oluyor. Ama bizim tüm hazırlıklarımızı yarın deprem olacakmış gibi yapmamız gerekiyor. Oturduğumuz yapılar kontrol altında mı? Belediyeler, yapı denetim firmaları bu anlamda üzerine düşen sorumlulukları yerine getiriyor mu? Binalar yapılmadan önceki zemin etütleri kurallarına uygun yapılıyor mu? Ruhsat veren belediyeler bunları yerinde denetliyor mu? Bu soruların büyük çoğunluğunun cevabı ne yazı ki hayır" dedi.

KİMSE HAZIR DEĞİL 

Denetimlerin yapıldığı belediyelerin sayısının çok az olduğunu kaydeden Yılmaz, "Yerinde denetim şart. Belediyelerin çok büyük çoğunluğunda jeoloji mühendisi yok. Belediyelerin çoğunluğu zemin etüdü raporlarını prosedür tamamlama olarak görüyor. Neden biz bunları çözemiyoruz? Neden insan hayatının önemini vurgulayamıyoruz. Büyük depremler yaşadık. O büyük depremlerde sahada da çalıştım. O kadar kötü hazırlanmış, kopyala yapıştırla yapılmış zemin etüt raporları vardı ki sahalarda elimizde. Yaşadığımız depremlerden sonra ne yazık ki hiçbir şey değişmedi. Yine olacak bir depreme kimse hazır değil. Daha önceden yapılmış yerleşime uygun olmayan, kaçak yapıları ne yapacağız? İmar affı diyoruz. O bina o süreç içinde bir nitelik kazanmıyor ki. Prosedür kazanıyor sadece" diye konuştu.

BİZLER DESTEĞE HAZIRIZ

Farkındalık oluşturulması ve depreme hazırlık çalışmalarının bir yerden başlanması gerektiğine  dikkat çeken Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "1999'dan sonra kaç belediyeye kaç jeoloji mühendisi alınmış? İnsan hayatı son derece önemli. Bu konuyu önemsemeyen her belediye bu anlamda sorumludur. Ruhsat veren her belediye bu sorumluluğun altındadır. Herkes mutlaka önlemini almalı. Her belediye bünyesinde mutlaka bir jeoloji mühendisi bulundurmalı. Zemin etüt raporlarını prosedür tamamlama olarak görmemeli. Jeoloji mühendisleri henüz yapı denetim firmalarının içinde yok. Yapı denetim firmaları isterlerse hizmet satın alıyorlar ya da bünyelerinde bulundurabiliyorlar. Bu konuda da yasal boşluklar var. Bunlar çok ciddi problemler. Herkes oturduğu yerde güvende olmak ister. Mutlaka yasal dayanaklar getirilmeli. Hep birlikte elimizi taşın altına koyarak bir yerden başlamalıyız. Bizler 
Jeoloji Mühendisleri Odası olarak her zaman her konuda her belediyede yardıma hazırız." 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.