Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Terme Ziraat Başkanı Ferda Ergün, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy özellikle yüksek kesimlerde yaşanan zirai don dolayısıyla ürünlerde zarar olduğunu söyledi.
TESPİTLER YAPILACAK
Tütüncü, Samsun’un yüksek kesimlerinde zirai don nedeniyle tarımsal üretimde büyük kayıplar olabileceğini belirterek, "Sahil kesimi zirai dondan çok etkilenmedi ama yüksek kesimler çok fazla etkilendi. Şu an çiftçide bir sıkıntı, bir telaş var. Havalar, birkaç gün içinde açarsa, bütün zarar ziyan, mahsulün ne kadar yandığı ortaya çıkacak. Tespitler yapılacak. Ürününü, bahçesini, Tarsim'den sigortalayanlarda bir sıkıntı yok. Şu anda Tarsim ekibi bahçelerde, Terme'de, Çarşamba'da zarar ziyan tespiti yapıyor. Ama çiftçinin yüzde 50-60'ı da sigorta yaptırmadı. Şu anda zarar var ama zararın boyutu yapılacak incelemede ortaya çıkacak" dedi.
FINDIKTA TEHLİKE ÇANLARI
Fındıkla ilgili de Samsun'un yükseklerinde tehlike çanları çaldığını kaydeden Tütüncü, "Şimdiden fındık rekoltesiyle ilgili tahminler yapılmaya başlandı. Buna asla itibar edilmemesi gerekiyor. Fındık, don gördü, kar gördü. Kahverengi kokarca meselesi de var tabii. Çiftçi zor günler yaşıyor" diye konuştu. Sigorta yaptırmayan üreticilerin borçlarının ertelenmesini ya da faizlerinin silinmesini istediklerini belirten Tütüncü sözlerini şöyle sürdürdü: "2090 sayılı Afet Kanunu var. Bu kanun der ki çiftçi ürünün yüzde 90'ını kaybederse devlet afet ilan eder. Ama şimdi işte bu kanunda yüzde 90'ı demek bütün evin, barkın, ahırın, bunun içine giriyor. Bu da olmadığına göre sadece şu anda tarımda sıkıntı var. Bir an önce 2090 sayılı kanunun yürürlükten kalkması en azından yüzde 90 değil de yüzde 40'lara indirilirse çok iyi olur. Çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu var. Ziraat Bankası'ndan çekmiş olduğu, kullanmış olduğu krediler var. En azından sigorta yapmayan çiftçimizin en azından borçlarının ertelenmesi veya borçlarının faizinin silinmesini istiyoruz."
TERME VE BAFRA'DA DA HASAR BÜYÜK
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün de don nedeniyle ilçenin yüksek kesimlerinde fındıkta ciddi zararlar meydana geldiğini belirterek, üreticinin sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Ergün, yapılacak tespitlerin ardından hasarın ortaya çıkacağını belirterek, üreticinin borçlarının ertelenmesi veya borç faizlerin silinmesini istediklerini söyledi.
CEVİZ BAHÇESİ ZARAR GÖRDÜ
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner de yaklaşık 17 bin dönüm fındık ve 2 bin dönüm ceviz bahçesinde hasar oluştuğunu belirtti.
ACİL DESTEK VE ÖNLEM
Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy da ilçede etkili olan soğuk hava dalgasının ardından zirai don yaşandığını belirtti. Özellikle yüksek kesimlerde eksi 10 dereceye kadar düşen sıcaklıkların fındık başta olmak üzere pek çok tarımsal ürünü tehdit ettiğini belirten Ersoy, yetkililerden acil destek ve önlem talep etti. "Çiftçimiz zor durumda, bu yıl da ürün kaybı yaşarsak birçok üreticimiz tarımdan tamamen kopabilir" diyen Ersoy, tarım sigortası, destekleme ve afet yardımları konularında hızlı adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.