SAMSUN'DA ELEKTRONİK SİGARAYA DİKKAT ÇEKİLDİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Ünal, elektronik sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, özellikle gençler arasında artan kullanımına karşı uyarılarda bulundu. Ünal, elektronik sigaranın içeriğindeki aromaların, nikotinin acımsı tadını maskelerek bağımlılığı kolaylaştırdığına ve gençlerin bu ürünlere daha kolay bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. Elektronik sigaranın zararsız olduğu algısının, gençlerin bu alışkanlığı edinmesine yol açtığını belirten Ünal, bunun uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
AKCİĞERE ALINAN HER ŞEY ZARARLI
OMÜ Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Ünal, elektronik sigaranın nikotini akciğerlere taşıyan bir sistem olduğunu belirtti. Akciğere alınan onun çıldırtıcı zararlı olduğunu vurgulayan Ünal, elektronik sigaranın kronik biçimde yol açabildiğini akut olarak ifade etti.
ELEKTRONİK SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDEMEZ
Elektronik sigaranın, sigarayı bırakma yöntemlerinden biri olarak ayrıntıya rağmen, havalandırmayı tedavi etmediğini dile getiren Ünal, şu bilgileri verdi:
“2019 yılında yapılan bir çalıştırma, elektronik sigara ile sigarayı bırakma oranı yüzde 19, nikotin tedavisiyle bırakma oranı yüzde 9 olarak vardı. Ancak bir yıl sonra elektronik sigarayla sigara bırakanların yüzde 80'i elektronik sigara içmeye devam ederken, nikotin tedavisi kullananların yalnızca yüzde 8'i bu tedaviye devam etmiş. Bu sonuçlar, elektronik sigaranın politikasının etkili olmadığını açıkça ortaya koyuyor.” dedi.
20 YAŞ ALTINDA BAĞIMLILIK OLUŞTURMA HEDEFİ
Sigara endüstrisinin en büyük bütçesinin, 20 yaş altında bireyleri esrarengiz hale getirmek üzere olduğunu Ünal, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Gençlerde bu zararsız algısı yaratılırsa, bağımlı hale gelirler. Elektronik sigara veya nargile fark etmiyor, önemli olan nikotinin beyin kapasitesi. Bağımlılık geliştikten sonra kişiye uygun bir sigara sunar, yoksa elektronik sigara kullanır ama nikotin depolamaya devam eder. Endüstrinin hedefi budur.” şeklinde konuştu.
7 BİNİN ÜZERİNDE AROMA ÇOCUKLARI CEZBEDİYOR
Elektronik sigaranın içine cezbedici hale gelmesi için 7 binin üzerinde aroma eklendiğine işaret eden Ünal, aromaların nikotinin asıl tadını maskeleyerek özellikle gençler arasında artan kullanımına karşı uyarılarda bulundu:
“Aromalar, nikotinin acımsı tadını maskelediği için çocuk sadece aroma tadını çıkarıyor. Bu nedenle elektronik sigaranın tamamen yasaklanması yerine, aromalı olanların yasaklanması daha etkili olabilir.”
MODA ALGISINA KARŞI MÜCADELE EDİLMELİ
Elektronik sigaranın, insanlar arasında moda olarak algılanmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayan Ünal, masum bir ürün gibi durumunun önemli sağlık sorunlarına yola açılabileceği konusunda uyarılarda bulundu.