Karadeniz Bölgesi'nin sahil kesimlerinde kahverengi kokarca, fındıkta randımanı 35-45'e düşürdü. Üreticiler, 50 randıman altında kalan ürünlerini satamamakla karşı karşıya kaldı.

SAHİL KESİMİNDE BÜYÜK ZARAR

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Kahverengi Kokarca'dan dolayı, özellikle sahil kesimlerinde randımanın düştüğünü belirterek, bu nedenle rekoltenin de beklenenden az gerçekleşeceğini söyledi.

Ergün, fındık üreticisinin zor durumda olduğunu belirterek, "Kokarca bize çok zarar verdi. Tüccar ve TMO şu an sahil kesimdeki üreticinin fındığını alamıyor. Çünkü fındığın randımanı 30-46 geliyor ve çürük. O yüzden sıkıntımız büyük. Fındık üreticisi isyanda. Bugün yetkililerle bir araya gelip, sorunları masaya yatırıp, çözüm yolu arayacağız" dedi.

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA

Fındık üreticilerinin çok büyük bir zarara uğradığını da hatırlatan Ergün, "Randımanı düşük de olsa fındığımızı TMO'nun alması lazım. Bize sahip çıkan yok. Kendi çabamıza mücadele veriyoruz. Üreticinin fındığı elinde patladı. Borç zamanı geldi. Fındığı ne TMO alıyor, ne tüccar. Fındık gerçekten de çürük. Devletin buna bir çözüm bulması  gerekir. Üreticinin elindeki fındığı randımansız bir fiyat belirleyip, TMO'nun almasını bekliyoruz. Zaten üretici yeterince zarar etti. En azından elindeki fındığı çıkarsın" diye konuştu.

RANDIMAN NASIL HESAPLANIR?

TMO ve tüccar alımlarında randıman, 100 gram kabuklu fındığın kırılmasından sonra kalan iç fındığın tartılmasıyla belirleniyor. Kırılan 100 gram kabuklu fındıktan 50 gram iç çıkarsa, bu 50 randıman olarak tanımlanıyor. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.