Samsun 3. İdare Mahkemesi, bölgede astım hastalığı ve ineklerin sütten kesildiğine dair yeni iddiaların ortaya atılması üzerine Çarşamba ilçesindeki biyokütle enerji santrali için 4. kez keşif yapılması ve bilirkişi heyetinde halk sağlığı uzmanın da görevlendirilmesi gerektiği kararını verdi.
15 ARALIK'TA KEŞİF VAR
Samsun'un Çarşamba ilçesindeki biyokütle enerji santraline 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için açılan dava ile ilgili 3. İdare Mahkemesi, hastalık iddialarının
araştırılması için 4. kez keşif yapılmasına karar verirken, 15 Aralık'ta gerçekleştirilecek keşifte bilirkişi heyetinde bir halk sağlığı uzmanının bulunmasına karar verdi.
HASTALIKLARDA ARTIŞ İDDİASI
Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan ve 'tarımsal SİT alanı' statüsünde bulunan Çarşamba Ovası'na kurulan Biyokütle Enerji Santrali (BES) ile ilgili verilen hukuk savaşında Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin yeniden keşif kararı vermesinde, bölgede astım şikayetlerinin arttığı ve hayvanların sütten kesildiği iddialarının artmasıyla ilgili olarak yapılan başvuru etkili oldu.
"HUKUK MÜCADELESİNDEN VAZGEÇİLMEYECEK"
Bölge halkıyla birlikte hukuk mücadelesinden vazgeçmediklerini kaydeden davacıların avukatı Serpil Dönmez şunları söyledi:"Daha evvel iki kez Samsun 3. İdare Mahkemesi tarafından davamızı kabul edilerek Samsun Valiliği tarafından Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali hakkında verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararına karşı açtığımız davayı kazanmıştık. Son karar 6 gün içinde şaibeli bir biçimde Danıştay'dan bozularak dönmüş ve davamızın reddine karar verilmiştir. Nihayetinde bu karara karşı tarafımızca temyiz kanun yoluna başvurularak itirazlarımızı ileri sürmüş, hukuk mücadelemize devam etmiştik. Aralarında Çevre Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Kimya Mühendisi, Meteoroloji Mühendisi, Hidrojeoloji alanında uzman Jeoloji Mühendisi (Hidrojeolog), Flora-Fauna uzmanı ve Çevre Sağlığı" konusunda uzman 'Halk Sağlığı Uzmanı' olmak üzere, gerekirse başka dallardan da öğretim üyeleri seçilerek oluşturulacak yeni bir bilirkişi heyetiyle mahallinde yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması ve projenin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi suretiyle düzenlenecek rapor dikkate alınarak, işin esası hakkında yeniden karar verilmesi gerektiğini söylemiştik. Bu anlamda Samsun 3. İdare Mahkemesi 4. kez keşif yapılmasına karar verdi. Biyokütle enerji santralinin olumsuz etkilerinin arasında astım şikayetlerinin arttığı ve hayvanların sütten kesildiği iddialarının araştırılması için bu keşifte ilk kez bir halk sağlığı uzmanı da yer alacak. Tüm zorluklara rağmen hukuk mücadelemize devam edeceğiz"
BİLİRKİŞİ HEYETİ RAPOR HAZIRLAYACAK
Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin kararıyla, Prof. Dr. Faruk Yorulmaz (Halk Sağlığı Uzmanı), Prof. Dr. Burhanettin Farizoğlu (Çevre Yüksek Mühendisi), Prof. Dr. Bilal Kutrup (Fauna Uzmanı), Dr. Öğretim Üyesi Esra Temizel Hatipoğlu (Jeoloji Yüksek Mühendisi-Hidrojeoloji Uzmanı), Prof. Dr. Gülendam Tümen (Biyolog-Flora Uzmanı), Prof. Dr. Celal Duran (Kimya Mühendisi), Doç. Dr. Ali Turan (Ziraat Yüksek Mühendis), Dr. Öğretim Üyesi Veli Yavuz (Meteoroloji Mühendisi) 15 Aralık'ta bölgede keşif yaparak, rapor hazırlayacak.
NEJLA KARA
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN