Karadeniz İşçi Derneği Sözcüsü Hüseyin Kocaman, hastane yemekhanelerinde görev yapan taşeron çalışanlarının 2016 yılındaki düzenlemede, diğer şirket çalışanlarından ayrı tutularak kadroya alınmadıklarını belirtti. Kocaman, "Kadroya geçme hakkı, hileli bir şekilde yemekhane işçilerine uygulanmadı" dedi.
ASIL AMAÇ ESNEK ÇALIŞMA
Karadeniz İşçi Derneği Sözcüsü Hüseyin Kocaman, taşeron çalıştırma biçiminin asıl amacının, işgücünün daha az maliyetle ücretlendirilmesi olduğunu, işçilerin bütünlüğünü bozan, güvencesiz-esnek çalışmayı ve örgütsüzlüğü amaçladığını belirtti.
YEMEKHANE İŞÇİLERİ AYRILDI
Kamuda taşeron çalıştırmanın, iş yasasına aykırı, hileli bir durum olmasına rağmen, birlikte uygulandığına işaret eden Kocaman, "Buna karşı işçilerin uzun yıllardır mücadeleleri belirli oranda başarı sağlasa da hala önemli bir yer kaplıyor. Kamuya ait hastanelerde taşeron çalıştırmaya karşı mücadeleler sonucunda kazanılan haklardan kadroya geçme hakkı, yemekhane işçilerine uygulanmadı. Kadrolu çalışma hakkı "%70 dilimi" diye hileli bir şekilde diğer hastane işçilerinden ayrıldı" diye konuştu.
ÇIKIŞ BELGESİ İMZALATIYORLAR
2016 yılından beri yemekhanelerde şirketlerin, her bir sözleşme dönemi değişmesine rağmen, aynı işçilerin, aynı işyerinde çalıştıklarını ifade eden Kocaman, "Asıl işveren olan Sağlık Bakanlığı ihale açarak taşeron şirketler kanalıyla yeni sözleşmeye veya "ihale bitimi" diyerek işçilere "çıkış belgesi" imzalatmaya zorlanıyor.Kadroyu hak etmiş yemekhane işçilerine bırakın kadro verilmesini, var olan asgarî ücretten hesaplanan kıdem tazminatı risk altında! Aynı işyerinde çalışan yemekhane işçileri, asıl işle bağlantılı diğer arkadaşlarından ayrılarak güvencesiz çalıştırılıyor.Bu işyerinde esas işkolu üzerine örgütlenmesi gereken işçilerin farklı farklı iş kolları dayatması ile yüz yüze bırakılması, antidemokratik bir uygulama olduğu gibi, işçilerin birliğinin önünü keserek birlikte mücadelesinin engelleme amacı gütmektedir" diye konuştu.
KABUL EDİLEMEZ BİR UYGULAMA
Aynı işyerinde, aynı işle bağlantılı çalışan tüm işçilerin, o işkolunda birlikte aynı sendikaya üye olması gerektiğini de vurgulayan Kocaman, "Kazanımlardan da tüm işçiler yararlanmalıdır. Birine kadro verilirken ötekilere verilmemesi kabul edilemez.Kamu hastanelerindeki tüm taşeron işçilere kadro sözü verilmiş olmasına rağmen, yemekhane işçileri yok sayılmıştır. Kamu hastanelerinde hukuksuz sözleşme imzalatılarak ve fesih bildirimi yapılarak güvencesiz çalıştırma biçimi muazaadır. Çalışan işçi arkadaşlarımızın mağduriyeti ve hakları için, mücadelelerinin yanındayız. "%70 dilimine" takılan taşeron işçileri yalnız değildir. Aynı işyerinde asıl işle bağlantılı çalışan işçiler, diğer arkadaşları ile aynı hakka sahip olmalıdır. "%70 dilimine" takılan yemekhane işçilerine kadro verilsin" dedi.