SAMSUN'DA KAMU ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI
KESK, BASK, HÜR-SEN, ASİM-SEN ve Birleşk Kamu-İş konfederasyonları tarafından alınan karar doğrultusunda, bugün Samsun'da kamu çalışanları iş bıraktı. Kamu çalışanlarına ve emeklilere yapılan zamma tepki gösteren sendikalar, maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini öne sürdü.
DSİ ÖNÜNDE TOPLANDILAR
DSİ önünde toplanan toplanan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR-SEN), Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) ve Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (BİRLEŞİK KAMU-İŞ) üyeleri Gazi Müzesi'ne kadar yürüdü. Gazi Müzesi önünde basın açıklamasını sırasıyla Hürriyetçi Eğitim-Sen Samsun 1 No'lu Şube Başkanı Gökmen Yayla, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Samsun İl Başkanı Kubilay Altuntaş, KESK Dönem Sözcüsü Bahtiyar Akıncı, Anadolu Eğitim-Sen Samsun İl Temsilcisi Engin Akyıldız yaptı.
"İTİRAZ EDİYORUZ"
Alım gücünün düştüğü, en temel ihtiyaçların bile artık karşı karşılanamadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verdildi: "TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları gerçeğin birazını bile yansıtmazken, maaşlarımız mum gibi eriyor ve ülke olarak hızla yoksulluğa sürükleniyoruz. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur. İş yerlerinde alın teri döken bizler, enflasyon karşısında ezilirken sermaye her geçen gün daha fazla kâr ediyor. Vergi yükünün büyük bölümü emekçilerin omuzlarına yıkılırken, zenginlerin vergi borçları birer birer siliniyor. Kamu kaynakları, halkın ihtiyaçları yerine sermayeye ve yandaş projelere aktarılıyor. Bu adaletsiz düzenin bedelini yıllardır neden sadece biz emekçiler ödüyoruz? Kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin “insanca yaşayacak ücret” taleplerini görmezden gelen siyasi iktidarın ücretlerimizi baskılayıp, boğazımızı sıkarak uygulamaya çalıştığı ekonomik programa karşı kamu emekçileri olarak itiraz ediyoruz."
"TOPLU SÖZLEŞME DÜZENLEMESİ İSTİYORUZ"
"Alacağımız her zam, gerçek bir toplu sözleşme yasası ile teminat altına alınmalı ve taban aylığımıza dahil edilmelidir" denilen açıklama şu şekilde sürdürüldü: "Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79 bin liranın üzerine çıkartılmasını talep ediyoruz.
Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz. Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını talep ediyoruz. İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz. Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz."