SAMSUN’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ YERLER
Bandırma Vapuru, Şahinkaya Kanyonu, Gazi Müzesi, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Amisos Tepesi ve Onur Anıtı’na yer verdiğimiz bu haber, siz ziyaretçilerine rehber oluyor.
BANDIRMA VAPURU
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı’nın en önemli sembolü konumundaki Bandırma Vapuru, şehrin tarihini en iyi anlatan figür olarak karşımıza çıkıyor. Birebir replikasının inşa edildiği vapur,2003 tarihinden bu yana müze olarak hizmet veriyor. İçerisinde Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri de bulunan bu gemi, günümüzde Samsun’un Canik ilçesinde bulunan Doğu Park’ta sergileniyor.
ŞAHİNKAYA KANYONU
Bölgenin en önemli doğa harikalarından biri olan Şahinkaya Kanyonu, Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçit olma özelliğini taşıyor. Muhteşem doğasının yanında çeşitli aktivite imkanlarıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tekne gezileri ve zirve yürüyüşü gibi faaliyetlerin bulunduğu kanyon, Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Altınkaya Baraj Gölü’nde bulunuyor.
GAZİ MÜZESİ
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıktığında ona ev sahipliği yapan Mantıka Palas Oteli, günümüzde Gazi Müzesi olarak hizmet veriyor. Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a geleceği haberini alan Canik Livası Muhasebe-i Hususiye Müdürü olan Osman Bey’in talimatıyla Paşa’ya hazır hale getirilen Otel, Mustafa Kemal’in Havza’ya hareket edeceği gün olan 25 Mayıs 1919 tarihine kadar Paşa’ya ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyetin ilanından sonra da Atatürk iki defa bu otelde konaklıyor. 1940 yılında müze haline getirilen Otel, 1968 yılında fuar ile birlikte ziyarete açılıyor. İçinde Atatürk’ün şahsi eşyalarının da bulunduğu Gazi Müzesi yılda yaklaşık 100 bin ziyaretçiyi ağırlıyor.
KIZILIRMAK DELTASI KUŞ CENNETİ
Türkiye’nin en büyük deltalarından birisi olan Kızılırmak Deltası, Samsun’un Bafra, Alaçam ve Engiz sınırları içerisinde bulunuyor. Kuş Cenneti olma özelliği taşıyan bu bölge, karakteristik doğa oluşumlarıyla birlikte çeşitli kuş türüne eve sahipliği yapıyor. Türkiye’de bulunan 420 kuş türünden 340 kuş türünün bölgede varlığının bulunduğu biliniyor. Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden 15 tanesinin bu bölgede tespit edilmiş olması da bölgenin önemini artıyor.
AMİSOS TEPESİ
Tarihi milattan önce 3. yüzyıla dayanan Amisos Tepesi, iki büyük tümülüsü içinde barındırıyor. Kuzey Tümülüsü ve Güney Tümülüsü adı verilen bu oluşumlar içinde mezar odaları bulunuyor. Mezarlığın Pontus Krallığı’ndaki üst düzey yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülüyor. Bir diğer adı Baruthane Tepesi olan Amisos tepesine ulaşım kolay bir şekilde yapılıyor. Batı Park ve Amisos Tepesi arasında bulunan teleferik hattı, ziyaretçilerin ulaşım ihtiyacını karşılıyor. Ziyaretçiler teleferik yolculuğu sırasında bir yandan da Samsun’un eşsiz manzarasının tadı çıkartıyor. Amisos Tepesi Samsun’un İlkadım ilçesinde meraklılarını bekliyor.
ONUR ANITI
Samsun için bir simge haline gelen Onur Anıtı’nın yapımı için dönemin Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’e 1927 yılında sipariş veriliyor ve 29 Ekim 1931 yapımı tamamlanıyor. 15 Ocak 1932 tarihinde resmi açılışı yapılan heykel, Türkiye Cumhuriyeti’nin on üçüncü anıtı olma özelliğini taşıyor. Onur Anıtı, şehrin simgesi halinde bulunuyor. Şehrin takımı olan Samsunspor’a da ilham veren anıt, kulübün logosunda kendine yer buluyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.