Samsun'da yaşayan ve Samsun'u ziyaret etmek isteyen internet kullanıcıları "Samsun'da gezilecek yerler nereler?" sorusuna yanıt arıyorlar. İşte "Samsun'da gezilecek yerler nereler?" sorusunun yanıtı.
SAMSUN'DA GEZİLECEK YERLER
Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesinde bulunan Samsun, Karadeniz'in en yoğun nüfusuna sahip ili ve en uğrak turizim bölgesidir. Samsun'da görülmeye değer ve birbirinden güzel olan çok sayıda tarihi ve turistik mekanlar bulunmaktadır.
Samsun'da gezilecek yerler şöyle;
1- Bandırma Gemi-Müze ve Millî Mücadele Açık Hava Müzesi
Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren gemidir. Samsun'un en bilinen simgelerinden biri olan Bandırma Vapuru, restore edildikten sonra 2006 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Bandırma Vapuru'nda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerinin bulunduğu odalar, sergi salonları, dönem mobilyaları ve tarihi belgeler ile ziyaretçilerini beklemete. Bandırma Vapuru, Samsun'un Canik ilçesinde bulunan Doğupark alanındadır. Bandırma Vapuru, Pazartesi günleri 12.00-18.45 saatleri arasında ve haftanın diğer günlerinde de 08.30-18.45 saatleri arasında ziyarete açıktır. Bandırma Vapuru'nun giriş ücretleri; öğrenci için 2TL, yetişkinler için 5 TL'dir.
2- Kurtuluş Yolu-Tütün İskelesi
Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da Türün İskelesi'nde karaya ayak basmışlardı. Vatandaşlara o tarihi anı yaşatan Tütün İskelesi, önünde temsili Bandırma Vapuru ile ziyaretçilerini beklemekte. Tütün İskelesi, hafta içi ve hafta sonu 7/24 ziyarete açıktır.
3- Samsun Kent Müzesi
Samsun Kent Müzesi, eski TCDD binasının 9 ay gibi kısa bir süre içerisinde restore edilmesi ile müze haline dönüştürülmüştür. Müze, ziyaretçilere Samsun’un genel yapısı ile alakalı bilgiler verirken ziyaretçiler, gezi esnasında Samsun’a ait birçok belge ve fotoğraf görebilirler. Çok eski bir müze olmamasına rağmen ülkenin dört bir yanından ziyaretçiler müzeye sürekli olarak gelmektedirler. Yalnızca ülke içinden değil Avrupa’dan da birçok turisti çeken müze, 2013 yılında açıldığı günden itibaren 2 ay içerisinde 20 bin ziyaretçiyi ağırlamıştır. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle de layık görülmüştür. Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri olmaya hak kazanmıştır. Samsun Kent Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunmaktadır ve pazartesi günleri 13.00-17.00 saatleri arasında, haftanın diğer 6 günü de 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Samsun Kent Müzesi girişi için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
4- Samsun Gazi Müzesi
Samsun Gazi Müzesi olarak hizmet veren bina, 1902 yılında Jean İonnis Mantika tarafından 509 metre kare alan üzerine, altında dört mağazası bulunan otel olarak inşa edilmiştir. Mustafa Kemal'in 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü sabahı saat 8’de 18 silah arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a çıktığında kaldığı ilk yer burasıdır. Otelin adı zamanla Mıntıka Palas Oteli’ne dönüşmüştür. 12 Haziran 1926 yılında İstanbul’a vapurla hareket eden bir heyet ile de Atatürk’e Mıntıka Palas Oteli’nin anahtarı, 19 Mayıs 1919’un anısı olarak teslim edilir. Samsun’a üçüncü ve dördüncü gelişlerinde Samsun halkı tarafından kendisine armağan edilen bu binada kalır. Tapuya Mustafa Kemal Atatürk adına kaydedilen bu bina 1939 yılından itibaren Müze olarak değerlendirilmek üzere Samsun Belediyesi bünyesine katılmıştır. 1997 tarihinden itibaren Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir. Ankara Anıtkabir Müzesi’nden getirilen Atatürk’e ait 105 parça eserin teşhir ve tanzimi yapıldıktan sonra 1 Temmuz 1968’de ziyarete açılmıştır. Samsun Gazi Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunmaktadır. Hafta içi ve hafta sonu 08.00-16.45 saatleri arasında ziyarete açıktır. Samsun Gazi Müzesi girişi için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
5- Samsun Amazon Köyü
Samsun kent merkezindeki Batı Park'ta 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan Amazon Adası içerisinde yer alan 2.5 dönümlük Amazon Köyü, efsaneye göre, Samsun'un Terme ilçesi Gölyazı Beldesi'nde yaşadıkları tahmin edilen amazon kadınlarının yirminin üzerinde heykeli bulunuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından hayata geçirilen köy, Samsun halkının ve Samsun'a gelen turistlerin gezdikleri yerlerden biridir. Amazon Köyü, pazartesi günleri 12.00-17.00 saatleri arasında, haftanın 6 günü de 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret açıktr. Köye giriş ücreti; öğrenciler için 1 TL, yetişkinler için 2 TL'dir.
6- Samsun Atatürk Parkı ve Onur Anıtı
Samsun Atatürk Parkı Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanı başında, Atatürk Anıtı’nı çevreleyen parktır. Samsun’un ilk parkı olan bu alan; çevre düzenlemesiyle, süs havuzları ve elbette Atatürk Anıtı’yla Samsun'a gelen ziyaretçilerin durak noktalarından biridir. Samsun’un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırıldı. Heykel bir Alman vapuruyla 15 Teşrinisani 1931 günü Samsun’a getirildi. Vapurdan çıkarılan heykelle birlikte H. Kriphel ve Mayer isimli Viyanalı bir mühendis de Samsun’a gelmişlerdi: Gazi Heykeli’nin açılma töreni 15 Kânunusani 1932 Cuma günü saat 14’te büyük bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşti. Samsun’un Onur Anıtı olan bu heykelin kaidesiz yüksekliği 4.75 metre, kaideli 8.85 metre. Büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde, Atatürk, bütün heybeti ile görülüyor. Gururlu bir anlatımla batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim dolu. Şahlanan atın üzerinde dimdik bir vücut oturmakta. Kaidenin yanlarında iki kabartma ve öteki yanlarında da yazılar vardır. Kabartmanın birinde, iskelede sandalın yanında mermi ve cephane taşıyan insanlar görülmektedir. Arkalarında bir de top arabasının bulunması, savaş anını canlandırdığını gösterir. Diğer kabartmanın ortasında Atatürk, tüm özellikleri ile dimdik, büyük bir zafer simgesi olarak durmaktadır. Başı halka dönük ve halk ile el eledir. Çevresi Türk Ulusu’nun yaşlısı, köylüsü, kentlisi ile doludur. Heykelin kaidesindeki yazılar ise şöyledir:
a) Vatanda Milli Mücadele'ye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıktı.
b) Bu heykel, Samsun Vilayeti halkı tarafından 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi.
Samsun Onur Anıtı ziyaretlere 7/24 açıktır.
7- Samsun Tekkeköy Mağaraları ve Müzesi
Arkeoloji vadisi İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaraları M.Ö 10.000 ila 60.000 yılları arasında insanların yaşamış olduğu en eski yerleşim yerlerindendir. Arkeoloji vadisi adı altında düzenlenen alan da o dönemin yaşayışını anlatan heykeller bulunmaktadır. Samsun Tekkeköy Mağaraları'na giriş ücretsizdir. Tekkeköy Mağaraları ve Müzesi her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Yaz sezonunda 19:00'a kadar açık kalmaktadır.
8- Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Kızılırmak Deltası, Kızılırmak nehrinin taşıdığı alüvyonlar ile oluşan, ülkemizdeki en büyük deltalardan biridir. Samsun ilinin Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Bir 'Kuş Cenneti' olan belde, Kızılırmak Deltası'nın, Karadeniz sahilinde tabii özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alanı. Deniz, ırmak, göl, kumul, sazlık, bataklık, orman ve tarım alanları gibi hayat ortamlarının sağlıklı bir ekosistem içinde bir arada bulunmaları 'Bafra Kuş Cenneti' ne biyolojik bakımdan zenginlik ve çeşitlilik sağlıyor. Türkiye’de bulunan 420 kuş türünden, deltada bu güne kadar 340 kuş türü saptanmış ve bu türlerin 140 adedi bu alanda üremelerini gerçekleştiriyor. Tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden, 15 adedi deltada tespit edilmiş. Bunlardan Büyük Deniz Düdükçünü, Kuzey incikuşu, Küçük Kirazkuşu ve Ak Kirazkuşu son 20 yıldır sadece Kızılırmak Deltası 'nda görülüyor Nesli tehlikede olup 'Bafra Kuş Cenneti'nde görülen diğer kuş türlerinden bazıları; Tepeli Pelikan, Cüce Karabatak, Alboyunlu Kaz, Dikkuyruk, Şah Kartal, Deniz Kartalı, Küçük Kerkenez, Tarda. Bunlar arasında Deniz Kartalı, Tepeli Pelikan, Kara Leylek, Leylek, Turna, Balıkçıl, Ördek Yağmurcan ve ötücü kuş Passeriformes da bulunuyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, haftanın her günü 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır ve herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.
9- Samsun Lâdik Akdağ Turizm Merkezi
Lâdik İlçesi’nin sırtını yasladığı 1800 metre yükseklikteki Akdağ, adından da anlaşılacağı üzere kış ayları boyunca beyazlara bürünüyor. Daha çok yaz aylarında yapılan yayla şenlikleri ile adını duyuran yaylanın uygun zemini birçok çim kayağı meraklısının dikkatini çekmiştir ve bu amaçla birçok organizasyona ev sahipliği yapmıştır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan 1500 metre uzunluğundaki telesiyej ve konaklama amaçlı yatırımların ardından bölge kış turizmine de uygun hale gelmiştir. Konumu dolayısıyla Samsun’un yanı sıra; Amasya, Çorum, Tokat gibi çevre illerin de yoğun ilgisiyle her geçen gün daha çok tanınan ve ziyaret edilen Lâdik Akdağ Turizm Merkezi bölgenin kış turizmi odaklarından biri haline gelmiştir. Karadeniz'in en modern kayak tesisine sahip olan Lâdik Akdağ Kayak Merkezi, Samsun iline bağlı Lâdik ilçesine 7 km uzaklıktadır.
10- Samsun Havza Atatürk Evi Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Mayıs–13 Haziran 1919 tarihleri arasında Milli Mücadele'nin ilk meşalesini yaktığı dönemde ilk karargahı olarak kullandığı Mesudiye Oteli, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararıyla taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basışından altı gün sonra karargâhını Havza’ya taşıyacağı haberi üzerine dönemin Kaymakamı Fahri Bey, o yıllarda Havza'nın en seçkin konaklama merkezi durumunda olan Ali Baba’nın Mesudiye Oteli’ni bir aylığına kiralamış, Paşaya ve karargâhında bulunan askeri ve sivil memurların istirahatine tahsis etmiştir. 1994 yılında Kültür Bakanlığı'na devredilerek müze haline getirilmiştir ve aynı yıl Havza Kaymakamlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 'Atatürk Evi' kimliğine kavuşturulmuştur. Halen Havza Kaymakamlığı'nın himayelerinde haftanın her günü 08.oo-17.oo saatlerinde ziyarete açıktır. Yaz aylarında 09.oo-18.oo saatleri arasında ziyaret edilmektedir.
11- Samsun İkiztepe Höyüğü
Yüzey araştırmalarında Eski Tunç Çağı ile Erken Hitit Dönemi yerleşimleri olduğu anlaşılmıştır. İkiztepe’yi oluşturan yükseltiler dört gruba ayrılmıştır. İkiztepe’nin ilk katı MÖ 2. bin başlarında yoğun yerleşmeye sahne olmuştur. İkinci katta, Tunç Çağı yapı kalıntıları ve erken Hitit dönemine tarihlenen çok sayıda gömüt bulunmuştur. Tunç yüzük, bilezik, zıpkın, mızrak ucu, metal gereçler, kemik iğne ve bizler ölü armağanı olarak bırakılmıştır. Bu armağanlar, çark yapımı seramikler, kırmızı renkli kadehler, gaga ağızlı testiler ve küplerden oluşmaktadır. İkiztepe II’nin Tunç Çağı seramik buluntuları, deniz kabuğu ve bitki katkılı kaplar ilgi çekicidir. İkiztepe Höyüğü Samsun'un Bafra ilçesinde bulunmaktadır. Pazartesi günleri kapalı olan İkiztepe Höyüğü, haftanın altı gününde 08.00-12.00/13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
12- Samsun Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Dağ oluşumu ve akarsu aşındırması sonucu meydana gelen Şahinkaya Kanyonu toplamda 2,5 kilometre uzunluğundadır. Samsun'un Vezirköprü İlçesi’nde Altınkaya Baraj Gölü’nde bulunan Şahinkaya Kanyonu, hem Samsun halkı tarafından hem de Samsun'u ziyaret eden turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu'nda tekne turları yapılmaktadır. Yaz aylarında hafta sonu 10.00 ve 18.00 saatleri arasında tekne turu yapılan kanyonda kış aylarında çok fazla ziyaretçi olmadığı için ziyaretçi sayısı yeterli olduğunda tur gerçekleştiriliyor. Tekne turları kişi başı 30 TL'dir.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.