Samsun Haber

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz'den yeni evleneceklere önemli çağrı!

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz, yeni evlenecek çiftlere SMA taraması yaptırmaları için çağrıda bulundu

Abone Ol

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz, evlilik öncesi yapılan taramalarla SMA'lı bebeklerin dünyaya gelmesinin önlenebildiğini, kontrollü gebelikle sağlıklı çocuk sahibi olunabileceğini söyledi.

EVLENMEYE ENGEL DEĞİL

Dr. Hatice Öz, Kanal S'de Sevtap Sağlam'ın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. SMA'yla ilgili evlilik öncesi tarama yapabildiğinin altını çizen Dr. Öz, "SMA taşıyıcısı olmak evlenmeye, evlilik raporu almaya engel değil. Eğer böyle bir tanı konulursa çiftler, ilgili merkezlerde kontrollü gebelik sayesinde sağlıklı bebek sahibi olabilirler" dedi. 

TAŞIYILIK VAR MI DİYE BAKILIYOR

2022 yılının mayıs ayında tarama programlarına başlandığını kaydeden Dr. Hatice Öz, "SMA'yla ilgili evlilik öncesi tarama yapabiliyoruz. Anne ve baba adayında herhangi bir taşıyıcılık var mı diye bakıyoruz. Hem anne hem baba taşıyıcıysa çocuklardan bir tanesi yüzde 25 oranında sağlam doğabilir, ikisi yüzde 50 oranında taşıyıcı olabilir, bir tanesi de yüzde 25 oranında hasta olabilir. Bu nedenle öncelikle evlenmek isteyen adayları evlilik dairelerine başvurduklarında, rapor almaya geldiklerinde hem bilgilendiriyoruz hem SMA ile ilgili taramalarını yapıyoruz" diye konuştu.

KONTROLLÜ GEBELİK

50 kişiden birinin SMA taşıyıcısı olduğunu belirten Öz sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde yılda 150'ye yakın çocuk tespit edilebiliyor. Bugüne kadar da 3 bin çocuk takip ediliyor. Bu olasılıklara istinaden daha sıkı takip etmemiz gerekiyor. Evlenecek çiftleri aile sağlığı merkezlerine davet ediyoruz. Gelsinler taramalarını yapalım. SMA taşıyıcısı olmak evlenmeye, evlilik raporu almaya engel değil. Eğer böyle bir tanı konulursa genetik danışmanlar gönderiyoruz. Genetik danışmanlıktan sonra sağlıklı bebek sahibi olabilmeleri için ilgili merkezlerde kontrollü gebelik yaşıyorlar. Bu şekilde sağlıklı bebek dünyaya geliyor. Taşıyıcı oranını azalttıkça, sağlıklı bebeği artırdıkça hastalığın insidansını da azaltacaksınız." 

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ 

Erken teşhisin her zaman önemli olduğunu vurgulayan Öz, "Evlilik döneminde bu taramaya katılamazsak, yeni doğandan topuk kanı alınarak da bu tarama yapılıyor. Bulgular oluşmadan tedaviyi uygulamak çok önemli. Ne kadar erkan tanı konulursa tedavi o kadar etkin oluyor. Bulgulara başlanmadan tedaviye başlanması çok kıymetli. Bulgular başladıktan sonra tedaviye başlandığında çeşitli araştırmalar bunun tam iyileşmeye gidip gitmemesi konusunda tereddütler öne sürüyor. Bu nedenle ne kadar erken olursa o kadar iyi" ifadelerini kullandı.

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.