SAMSUN'DA KAHVERENGİ KOKARCA ALARMI
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte kokarca popülasyonunun hızla arttığına dikkat çeken yetkililer, bu zararlının tarım alanları, ormanlar ve yerleşim yerlerinde ciddi hasarlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
KOKARCA 2 AY ERKEN UYANDI
Karadeniz Bölgesi'nde son 8 yıldır tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca, bu yıl kış uykusundan beklenenden erken uyandı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle kokarca, 2 ay erken aktivite göstermeye başladı ve buna karşılık mücadele çalışmaları da başlatıldı.
TUZAKLAR KURULDU
2017 yılında Gürcistan üzerinden Türkiye’ye giren kahverengi kokarca, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinde ciddi zararlara yol açıyor. 300'den fazla bitki türüyle beslenen bu böcek, başta fındık olmak üzere birçok tarım ürünü için büyük bir tehdit oluşturuyor. Kokarcaya karşı biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri devreye sokulurken, bu yıl 10 bin adet samuray arısı doğaya salındı. Ayrıca, böceğin yoğun olarak bulunduğu bölgelere feromon tuzakları yerleştirildi.
ÖNLEMLER ALINIYOR
Kimyasal mücadelenin yanı sıra biyosidal yöntemlerle de kokarca ile mücadele ediliyor. Bu yıl erken uyanan kokarca popülasyonuna karşı etkin bir mücadele yürütülmesi için tüm önlemler alınıyor.