Samsun Haber

Samsun sahilinde ekipler alarmda! Uzman isimden hayati uyarılar

Abone Ol

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı, Acil Tıp Uzmanı Dr. Emre Özgen, tüm sahil şeridinde belirli noktalarda yaşanması muhtemel boğulma vakalarına karşı sağlık ekiplerinin konuşlandırıldığını fakat vatandaşlara da önemli görevler düştüğünü söyledi.

SAĞLIKÇILAR KONUŞLANDIRILDI

Özgen, tüm sahil şeridinde belirli noktalarda yaşanması muhtemel boğulma vakalarına karşı sağlık ekiplerinin konuşlandırıldığını belirterek, "Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Emniyet ve Jandarma ekiplerimiz koordinasyonunda tüm sahillerimiz için gerekli tedbirler alınmış, artırılmıştır. Tüm sahil şeridindeki yüzme alanlarına yakın yerlerde daha hızlı müdahale yapılabilmesi için sağlık ekipleri ve cankurtaranların konuşlandırılması sağlanmıştır” dedi.

ÇOK DİKKAT EDİLMELİ

Karadeniz’de rip akıntısına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen  Özgen, “Karadeniz, özellikleri itibariyle dikkat edilmesi gereken bir denizdir. Çünkü Karadeniz’de rip akıntısı yani halk arasında çeken akıntı meydana gelmektedir. Yüzme bilmeyen kişilerin açılmaması ve boyunu geçen yerlere gitmemesi gerekmektedir. Denizlerde görülen ve görülmeyen akıntılar mevcuttur. Bu akıntılar kişiyi sürükleyebileceği gibi dibe de çekebilir. Rüzgarlı ve dalgalı denizlerde bu yüzden denize girilmemesi tavsiye edilmektedir. Kişi kurtulmak için akıntının tersine yüzmeye çalışacağından yorulur, hareket edemeyecek hale gelir ve su yutmaya başlar. Bunun sonucunda kişi kurtarılabileceği gibi ölümle de sonuçlanabilmektedir. Boğulmamak için dikkat edilmesi gerekenlerin yanı sıra boğulan kişiye nasıl müdahale edileceği de oldukça önemlidir" diye konuştu. 

İLK YARDIM ÖNEM TAŞIYOR

Herkesin bilmesi gereken bazı ilk yardım aşamalarının  bulunduğunu kaydeden Özgen, "Öncelikle boğulan kişiye varsa en hızlı şekilde can simidi ya da yeleği atılmalıdır. Bu sırada kişinin sırtüstü pozisyon alması sağlanır. Böylelikle kişinin ağız ve burnu su üstünde kalacaktır. Kişi, hızlı ve dikkatli bir şekilde sudan çıkarıldıktan sonra solunum, nabız ve omurga hasarı kontrolü yapılır ve sırtüstü yatırılır. Daha sonrasında kişinin göğüs kafesine bastırılarak kalp masajı uygulanır. 5 yapay solunum 30 kalp masajı ile müdahale devam ettirilir. Kişinin kalp atışları ve solunumu normale döndüğü zaman iki el ile karın altından tutulur ve yukarı kaldırılır. Bu sayede midedeki ve hava yolundaki suların boşaltımı sağlanır” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK ETKEN PANİK 

Boğulmalarda en önemli etkenin paniğe kapılmak olduğuna işaret eden Özgen, vatandaşların yüzerken dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıralandı:

“Yüzerken korkuya kapılmamak gerekir. Korku ve panik halinde kişi sağlıklı solunum yapamayacağı için su yutması kaçınılmazdır. Herhangi bir durumda sakince kalmalı ve su üzerinde durmaya çalışılmalıdır. Suda tehlikeli hareketler ve şakalar yapılmamalıdır. Derinliğin bilinmediği yerlerde suya atlamak oldukça tehlikelidir. Simit ve deniz yatağı gibi ürünlere güvenerek derinlere gitmemeye dikkat edilmelidir. Bu ürünler suda patlayabileceği gibi herhangi bir akıntıda koruma özellikleri bulunmamaktadır.  Alkol alan ve yemek yiyen kişilerin hemen denize girmemesi gerekmektedir. Çocuklar, ebeveynleri tarafından sürekli kontrol altında tutulmalıdır.”

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.