Samsun

Samsun Romatem Hastanesi Fizyoterapist Turgay Şahin yanıtladı: Çene eklemi rahatsızlığı, nedenler ve tedavisi nelerdir?

Abone Ol

Samsun Romatem Hastanesi Fizyoterapist Turgay Şahin, çene eklem rahatsızlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, "Çene eklemi rahatsızlığı nedir?", "Çene eklemi rahatsızlığının yarattığı sorunlar nelerdir?", "Çene eklem rahatsızlığının tedavisi", "Yüz felci nedir?" konularına ilişkin merak edilenleri yanıtladı. 

İşte açıklamalardan öne çıkanlar; 

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞI NEDİR? 

Çene eklemi çenemizin fonksiyonları yaşam için gerekli olan çiğneme, besinleri alma organımız, aynı zamanda olmazsa olmazın bir gereği olarak konuşma işlevini gerçekleştiren ve hatta nefes alıp verme işlevini gerçekleştiren önemli bir organımız. Çene eklemi vücudun nadir çift taraflı çalışan eklemlerinden bir tanesi ve aynı zamanda çiğnemeyi gerçekleştirdiği için de çok ciddi güç üreten bir eklem. Çene eklemi sorunları dediğimizde akademik anlamda söylememiz gerekirse biz vücudumuzun kafa tasının yandaki iki kemiği, temporal kemik dediğimiz şakak kemikleriyle, alt çene dediğimiz kemiğimizin oluşturmuş olduğu bir eklem yani baş iskeletimize ait bir eklem. Baş iskeletimize ait olmasıyla birlikte boyunla çok ciddi ilişkileri hem anatomik olarak hem fonksiyonel olarak ilişkisi olan bir eklem. Dolayısıyla boyunla olan bu ilişkisi, boyun kemiklerinin kuyruk sokumumuza kadar uzanıyor olması gerçeğinden yola çıktığımızda bir çene ekleminin herhangi bir probleminin kuyruk sokumuna kadar sorun yaratabileceği bir gerçekle karşı karşıyayız. 2017 ve 2022 de çıkan yayınlanmış iki makaleden ki bu makalelerin konuları bir tanesi çene ağrılarının ve çene eklemi temporomandibülar fonksiyonun vücudun diğer organlarında nerelerde sorun yarattığıyla ilgili yapılan bir araştırma. Temporomandibülar yani çene eklemi ağrısı yaşayan hastaların çok büyük kısmında diz ağrısı gerçeği ortaya çıkmıştır. Vücudumuzu bir bütün olarak düşündüğümüzde çokta uzak olmayan bulgular bunlar. 2021 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarında acaba hangi fonksiyonları bozuyor ya da hangi ağrıları çene eklemi ağrısı ya da başka hangi ağrıları tetiklediği araştırıldığında birinci sırada migren ağrısının ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Benzer soruları sorguladığımızda çene eklemiyle gelen hastaların boyun, baş ağrısı diye nitelendirdikleri aslında bizim bunu migren olarak tanımladığımız nörolojik muayene neticesinde ağrılarla karşı karşıya kaldığını hastalarımız tespit etmekteyiz. Çene eklemi ağrıları kronikleşmeden tedavi edilme zorunluluğu veya gerekliliği olan bir ağrı olarak karşımızda durmaktadır. Vücudumuzu ağrıları ve fonksiyonları çerçevesinden değerlendirdiğimizde herhangi bir yerde bir inflamasyon olarak tanımladığımız yani iltihap bunun karşılığı içsel ya da dış sorun inflamasyon olarak adlandırılır vücut böyle bir durumda hemen buna karşı bir cevap geliştirir. Çene eklemi de vücudumuzun bir parçası ve fonksiyon gören bir ünitesi olmasından yola çıkarak başlangıçta ki kulak arkası edilen ağrı devam ediyorsa ki fonksiyon bozukluğu veya biyomekanik bozukluk bir süre sonra kronik bir hal alacak ve hastamızın yapacağı fonksiyonları gerçekleştirmekte ona zorluk çıkaracağı bir gerçektir.

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞININ YARATTIĞI SORUNLAR/HASTALIKLAR NELERDİR?

Çene ve çene fonksiyonlarıyla ilgili bozukluklarda genelde hastaların şikayetleri ağızlarını açmakta güçlük, ağızlarından tek taraflı ya da önce gelen bir krakman sesi, çene ekleminden bir click sesi veya gece dişlerini sıkmaya bağlı olarak ki bruksizm diyoruz buna sabahleyin uyandığında yanağının iki tarafında ki kaslarda ciddi ağrı olarak ortaya çıkarlar ve bununla birlikte doktora başvururlar. Çok önemli ve gerçek bir olgudan da bahsetmek isterim. Hastalarımızın büyük bir kısmı nereye müracaat edeceklerini çok bilemezler genel olarak çeneyle ilgili sorun olduğunda ilk akla gelen tabii olarak diş hekimleridir ancak diş hekimliği. Daha çok ağız içerisinde ki sorunlar, yükseklik farkı, diş eksikliği gibi kaldı ki tırnak içerisinde söylüyorum. Çene ağrılarında ya da çene ekleminin fonksiyon bozukluklarında ısırma işlevinin ki bunu sağlayan dişlerin eksikliği veya diş hekiminden sonra yapılan işlemler sonrasında yükseklik farklılıkları gibi sorunlarda doğal olarak çene ekleminde sorun yaratabilecek bir neden olarak ortaya çıkmaktadır. 

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARININ NEDENLERİ

Çene eklemi çok güçlü bağlar ve kas gücü oldukça yüksek olan kaslarla fonksiyonunu gerçekleştiren bir organ. Haliyle ağız içerisinde, çene ekleminin kenarında ki herhangi bir cerrahi veya çene kemiğini ilgilendiren herhangi bir cerrahi ya da travma gibi durumlarda bizim karşımız doğrudan ağrı olarak çıkmaktadır. Çene ağrısına özellikle orada bulunan sinirin ki trigeminal sinir diyoruz. Çok hassasta bir sinir olması hastaların çok büyük bir kısmında baş ağrısı karışıklığı hatta gözünün ağrısı bazı hastalarda da boyun ağrısıyla karşı karşıya kalabilir. Hastalarımız çene ile ilgili bir problemin varlığında sorunun baş ağrısı olabileceği veya boyunla ilgi bir problem olabileceği yanılgısına düşebilirler dolayısıyla bu hastaların uzman bir hekim tarafından ki bu gerek diş hekimi olabilir gerek ortopedist olabilir gerekse biz fizik tedavi alanın içerisindedir.

YÜZ FELCİ HASTALARI FİZYOTERAPİ GÖREBİLİR Mİ? 

Yüz felci sorununda özellikle çeneden daha çok dudak hareketlerini ve yiyeceğin yutulma işlevin, ağzın kapatılarak yutma işlevini veya sıvı içildiğinde ağzın kapatılma fonksiyonunu bozan konuşmada sorun yaşarlar. Her ikisine de çene eklemi penceresinden bakıldığında aynıymış gibi hastalıklar olsa da aslında farklı sebeplerden kaynaklanan bir durum. Yüz felci fizik tedavinin ama öncelikle nörolojinin daha sonraki süreç içerisinde de fizik tedavinin tedavi ettiği hastalıklar sınıfı içerisindedir. 

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Bir kere çok güzel kahkaha atamazlar ve elmayı ısıramazlar. Dizlerinde ağrı olma ihtimali oldukça yüksek, çok efektif konuşamazlar, sağlıklı bir çiğneme işlevi gerçekleştiremezler. Vücudumuzda fonksiyon bozukluğunun karşılığı ağrıdır. Ağrı da maalesef yaşam kalitesini bozan bir sorundur. Hastalarımızın gerek ev hayatı, gerek iş hayatı boyunca ağrısız yaşamaları için çalışıyoruz. Bizim için önemli bir durum. Çene eklemi tedavi edilmediğinde evet hastalarımızı ağrılı bir hayat beklemekte. Mutlaka tedavi edilmesi gerekli. 

ÇENE EKLEMİ TEDAVİSİNİN ARDINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tedavinin başarısını arttırmak adına kısıtlamalarda bulunuyoruz. Yanlış alışkanlıklarda veya bu sorunu giderecek davranışları belli bir bölgede kısıtlıyoruz. Daha sonra tam bir ağrısızlık ve yeterli fonksiyon kazanımında kısıtladığımız işlevleri bir parça gevşetiyoruz ve gözlem içerisinde bulunuyoruz. 2 aylık süreç içerisinde 15 günlük arayla kısıtladığımız davranışları yavaş yavaş rahat bırakmakla beraber ama ağrının geri dönüp dönmeyeceğini konusunda yakın bir takipte bulunuyoruz ve tam bir ağrısızlık sağladığımızda hastalarımıza yaptığın her şeyi yapmaya devam et diyorum. Genel tavrım hastanın yaptığı şeyleri biraz daha konfigüre ederek, biraz doğru yapmasının yolunu göstererek devam ediyorum. 5 ila 10 seans arasında çok önemli yol katettiğimizi de bildirmek isterim.   

ÖZCAN TEZCAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.