Samsun

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam'dan tarla fareleriyle mücadelede vurgusu

Tarla farelerinin tarım alanlarındaki zararlarına dikkat çeken Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kimyasal mücadelenin uygun zamanlarını ve uygulanma yöntemlerini açıkladı. Sağlam, mücadelede doğal dengenin korunmasının da önemine vurgu yaptı.

Abone Ol

SAMSUN’DA TARLA FARELERİYLE MÜCADELE ZAMANI

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarla farelerinin tarım alanlarında ciddi zararlara yol açtığını belirterek mücadelenin önemine dikkat çekti. Tarla farelerinin, kültür bitkilerinin yeşil aksamı, tohumu ve meyveleriyle beslenerek tarım alanlarına zarar verdiğini söyleyen Sağlam, “İçinde bulunduğumuz aralık ayı, tarla fareleriyle kimyasal mücadelede uygun zaman aralıklarından biridir. İklim uygun olduğu sürece kimyasal mücadele her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman, kıştan çıktıkları şubat, mart, nisan ayları ile sonbaharın ekim, kasım ve aralık aylarıdır” dedi.

TARLA FARELERİNİN ZARARLARI

Tarla fareleri, deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yüksekliğe kadar bitki olan hemen her alanda görülebiliyor. Bu canlılar, tarım alanlarının yanı sıra çayır-mera bitkilerinin yeşil aksamını, tohumlarını ve meyvelerini tüketerek zarara yol açıyor. Yiyecek bulamadıklarında meyve ağaçları ve orman fidanlarının gövdelerini kemirerek zarar vermeye devam ediyorlar. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gram yeşil yem, 10-13 gram kuru yem tüketebiliyor ve popülasyon yoğunluğuna bağlı olarak zararları yüzde 100’e kadar ulaşabiliyor.

KİMYASAL MÜCADELENİN PÜF NOKTALARI

Kimyasal mücadelede başarı sağlanabilmesi için tarla farelerinin açtığı deliklerin doğru şekilde tanınması gerektiğini vurgulayan Sağlam, şunları söyledi: “Tarla fareleri, beslenme deliği, hafriyat (toprak çıkarma) deliği ve dışkılama deliği olmak üzere 3 çeşit delik açar. Kimyasal mücadelede zehirli yemlerin yalnızca beslenme deliklerine bırakılması gerekir. Beslenme deliklerinde yiyecek kalıntıları bulunurken, hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliklerinde ise fare dışkıları görülebilir. İlaçlama öncesinde tüm delikler kapatılmalı, 3 gün sonra açılan deliklere zehirli yemler bırakılmalıdır.” dedi.

DOĞAL DENGE TARLA FARELERİNİ KONTROL ALTINDA TUTUYOR

Sağlam, doğal dengenin korunmasının tarla fareleriyle mücadelede önemli bir etken olduğunu belirterek, “Tarla farelerinin doğal düşmanları arasında kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan bulunmaktadır. Doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadır” diye konuştu.

TOPLU MÜCADELE ÖNEM TAŞIYOR

Tarla fareleriyle mücadelede toplu hareket edilmesinin önemine değinen Sağlam, şu bilgileri paylaştı: “Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama tamamlandıktan sonra alan kontrol edilmeli, fare ölüleri toplanıp imha edilmelidir. Zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar, tarla kenarları ve çevredeki sulama kanallarındaki işlek delikler ilaçlanmalıdır.”

Sağlam, derin toprak işleme, münavebe ve tarla temizliği gibi yöntemlerle tarla farelerinin zararlarının azaltılabileceğini sözlerine ekledi.