SAMSUN’DA KAHVERENGİ KOKARCA MÜCADELESİ KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde, Samsun, Ordu ve Giresun’daki Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinde görev yapan teknik personele yönelik kahverengi kokarca mücadelesi hakkında kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

TOPLANTIYA ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

Zararlının yayılımını kontrol altına almak ve etkili mücadele yöntemlerini aktarmak amacıyla düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Hüseyin Akyazı ve Harun Reşit Beşer, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı ve 3 ilin teknik personeli katılım sağladı.

"DAHA ETKİLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNTEMLERİN BENİMSENMESİNİ HEDEFLİYORUZ"

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarcanın istilacı bir tür olduğuna dikkat çekerek, hızlı üreme kapasitesi, farklı iklim şartlarına uyumu ve doğal düşmanlarının olmayışı nedeniyle mücadelesinin son derece zor olduğunu söyledi. "Kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele bilgilendirme toplantılarıyla daha etkili ve sürdürülebilir yöntemlerin benimsenmesini hedefliyoruz" diyen Sağlam, "Buradan üreticilerimizi özellikle uyarmak istiyorum. Ocak ayı bitiyor, şubat ve mart ayları kışlaklarda mücadele için önemli aylar. Nisan ayında uygun sıcaklıklar oluştuğunda, kahverengi kokarca erginleri tarım alanlarında görülmeye başlayacak. Bu aşamada ise bütün üreticilerimizin ortak hareket ederek, ilgili teknik talimata göre, ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlı mücadele yapması gerekmektedir" dedi.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ VE İZLEME ÇALIŞMALARI

Kahverengi kokarca ile mücadelede yapılması gerekenleri sıralayan Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü: "Kahverengi kokarca zararlısı kış dönemini, nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, erginlerin kışlaklardan dağılmadan önce süpürülerek veya elektrik süpürgesi ile çekilerek imha edilmesi önemlidir. Ayrıca evlerin duvarlarındaki yarıklar, çatlaklar ve çatı aralıklarının kapatılması, pencere ve kapılara ince gözenekli sinek tellerinin monte edilmesi suretiyle kahverengi kokarcanın iç mekanlara girişinin engellenmesi sağlanmalıdır. İlimiz tarımsal üretimde başta fındık olmak üzere önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına neden olan kahverengi kokarca ile mücadele; entegre mücadele yönetimi kapsamında, mekanik mücadele, biyoteknik mücadele, biyolojik mücadele ve kimyasal mücadele yöntemlerinin, birlikte değerlendirilerek etkin bir mücadele yapılması büyük önem taşımaktadır. Kahverengi kokarca mücadelesinde popülasyon izleme ve kitlesel mücadele amaçlı proje kapsamında, temin edilen yaklaşık funnel tuzaklarla 17 ilçemizde belirlenen lokasyonlara yerleştirilerek biyoteknik mücadele çalışmaları devam etmektedir. İlimizde, kahverengi kokarca ergin çıkışlarının yoğunlukla görüldüğü alanlarda, fındık kurdu mücadelesi ile entegre edilerek kimyasal mücadele yapılmaktadır."

KONUKLAR KONUŞMALARINI YAPTI

Toplantıda Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli konu uzmanları tarafından sunumlar yapılarak katılımcılara bilgiler verildi: Şeyma Çakır; "Kahverengi Kokarca'nın Dünyadaki Genel Durumu", "Türkiye'deki Mevcut Durumu ve Riskleri" ile "Diğer Ülkelerin Mücadele Politikaları"na dair kapsamlı bilgiler sundu. Eşref Yavuz; "Türkiye'de Kışlak Mücadelesi" konusunu ele alırken, Kaan Altaş; "Biyoteknik Mücadele Yöntemleri ve Feromon Tuzaklarının Kullanımı" ve “Biyolojik Mücadele: Üretim ve Salım Faaliyetleri” konulu sunumları ile biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri üzerine bilgiler verdi.

Başkan İhsan Kurnaz: "İlkadım’ı tertemiz tutmak için sahadayız" Başkan İhsan Kurnaz: "İlkadım’ı tertemiz tutmak için sahadayız"

BİYOLOJİK MÜCADELE LABORATUVARI ZİYARET EDİLDİ

Toplantının ardından, enstitü bünyesinde faaliyet gösteren Biyolojik Mücadele Laboratuvarı gezildi. Katılımcılara burada zararlı ile mücadelede kullanılan biyolojik yöntemler hakkında detaylı bilgi verildi ve sorular yanıtlandı.

Muhabir: ELVAN İLHAN